Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kerstin Jakobsson och Mette Jorlén på Strandängsskolan tycker att Stefan Löfven ska dansa Jerusalema-dansen. Foto: Caroline Larsson / SVT

Stefan Löfven nobbar 12-åringarnas Jerusalema-inbjudan

Publicerad

När 12-åriga kompisarna Mette och Kerstin i Båstad lärde sig dansa den populära Jerusalema-dansen i skolan föddes idén att be Sveriges statsminister Stefan Löfven bjuda på en dans. De skickade ett mejl och nu har de äntligen fått svar – men någon dans blir det inte.

Det var under en lektion som Mette Jorlén, 12, och Kerstin Jakobsson, 12, på Strandängsskolan i Båstad fick idén att skicka ett mejl till statsminister Stefan Löfvén. På idrotten hade tjejernas klass lärt sig dansa den populära Jerusalema-dansen, som blivit ett stort fenomen på sociala medier under pandemin.

I mejlet ber de statsministern själv lära sig dansen och visa upp den.

”Många runt om i Sverige just nu dansar Jerusalema-dansen för att få förhoppningar om att coronapandemin snart lugnar ner sig i Sverige. Detta har gjort att många tänkt bort det jobbiga en stund och fått något annat att tänka på” skrev tjejerna i mejlet.

– Jag tänker att den sprider så mycket glädje runtom i världen och då blir folk ju lite mer peppade, säger Mette Jorlén.

Fick nobben

För drygt två veckor sedan kom svaret: Stefan Löfvén hyllar tjejernas idé om att försöka göra vardagen roligare, men avböjer att själv spela in dansen.

”Det gläder mig att den engagerar så många människor och att ni har gjort den på er skola” skriver statsministern i sitt brevsvar.

– Det var ganska väntat men det var ändå kul att han svarade, säger Kerstin Jakobsson.

Se tjejerna visa upp Jerusalema-dansen i klippen ovan.

Dansas runt om i världen

Jerusalema challenge är ett viralt fenomen som började våren 2020 då ett gäng dansare i Angola filmade sig själva medan de dansade. Dansutmaningen har sedan dess spritt sig över hela världen via sociala medier.

– Den är väldigt lätt att lära sig. Man går lite fram och tillbaka, det är inte så svårt, säger Kerstin Jakobsson.

I mars gjorde personalen på IVA i Helsingborg en video där de dansar dansen som tack efter att skolelever i Löddeköpinge hyllat dem för deras arbete under pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer