SVT:s reporter Fanny Berg i samtal med Gunnar, en trogen besökare på Öresundsgruppens möten i Helsingborg.

Gunnar tackar Öresundsgruppen: ”Utan den hade jag inte levt idag”

Uppdaterad
Publicerad

Var tionde person missbrukar alkohol. En väg att gå för att bli frisk är att besöka en AA-grupp. En av de äldsta stödgrupperna i landet finns i Helsingborg.

Till jul är det 50 år sedan Öresundsgruppen, en stödgrupp för anonyma alkoholister, bildades i nordöstra Helsingborg. Detta är en av de äldsta grupperna i Sverige och den har sedan start befunnit sig i samma lokaler.

– Jag möttes av värme, kärlek, tillit och gemenskap när jag satte min fot i denna lokal. Jag stod utanför samhället, så detta var viktigt för mig, säger Gunnar som vill vara anonym i videon ovan.

Besökt i 30 år

Gunnar är idag 75 år och har besökt Öresundsgruppen i över 30 år. Han har varit nykter alkoholist hela den tiden och han går fortfarande på möten.

– Jag anser att jag har en sjukdom och den sjukdomen måste jag behandla, säger Gunnar.

Anhöriga är välkomna

De möten som arrangeras av Öresundsgruppen i Helsingborg är öppna och vem som helst är välkommen att dela med sig av just sin historia. Det finns även möjlighet för anhöriga till missbrukare att komma på besök.

– Lokalen har betytt att jag har fått en nytt liv. Hade jag inte kommit hit så hade jag nog inte levt idag, säger Gunnar.

– Det känns underbart att vara nykter. Skönt att slippa dricka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.