Farid Umeflod, trafikpolischef i Helsingborg. Foto: SVT

Stölder och vapenbrott avslöjades under trafikvecka

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan genomförde polisen i Nordvästskåne en trafiksäkerhetsvecka. Under de dagarna greps förare för onykterhet – men även för narkotikabrott, vapenbrott och stölder.

Trafiksäkerheten stod på schemat när polisen inom EU förra veckan gjorde en gemensam aktion. I Nordvästskåne stoppades 4 689 bilister för kontroll.

28 av de kontrollerade förarna onyktra, antingen genom alkohol eller droger.

– Ett växande problem, alltför ofta med tragisk konsekvens, säger Farid Umeflod, trafikpolischef i Helsingborg.

Fakta från Trafikverket visar att i 32 procent av alla dödsolyckor i trafiken 2017 var alkohol eller droger inblandande. När det gäller droger har antalet stigit brant de senaste tre åren.

Vapenbrott och stölder

Men även andra typer av brott avslöjades under polisens kontroller.

23 greps för narkotikabrott – de hade narkotika på sig eller i bilen. Två greps för vapenbrott, tre ertappades med bilen full av stöldgods och två förare visade sig vara efterlysta av polisen.

Två greps för vapenbrott – de hade vapen i bilen.

Farid Umeflod är inte förvånad.

– Det är så här det ser ut i trafiken, säger han.

Många kör för fort

När det gäller trafiksäkerhet lyfter Farid Umeflod fram ytterligare två saker.

– Hälften av alla trafikanter kör för fort, vilket också kan få tragiska konsekvenser. Och trots att det har blivit olagligt pratar många fortfarande i mobilen medan de kör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.