Urban Drakenberg, kocklärare på Rönnowska skolan i Helsingborg. Foto: Tomas Malmberg

Akut kockbrist – allt färre utbildar sig

Uppdaterad
Publicerad

Tilltänkta restauranger låter bli att öppna och andra stänger. Det är ett par av de konsekvenser som bristen på kockar har fått.

Restaurangbranschen skriker efter kockar. Men samtidigt har antalet elever på landets restaurangutbildningar minskat. 

Urban Drakenberg har varit kocklärare, på Rönnowska skolan i Helsingborg, sedan 2005.

Helsingborg

– För vår del så har vi gått från att vara mer än 300 elever till att bli 200. Det betyder att det finns tre parallellklasser istället för fem eller sex, säger han.

Märkbar brist i branschen

Och bristen på utbildade kockar får konsekvenser i branschen. En före detta Helsingborgskrögare som SVT Nyheter har pratat med vittnar om att kockbristen var droppen som fick henne att sälja sin restaurang. 

– Det är till och med så att öppningar av restauranger ställs in på grund av bristen på kockar, säger Pim van Dorpel, vice ordförande i Hotell- och restaurangfacket (HRF).

Inom HRF är man mycket kritisk till den reform som gjort att det inte är obligatoriskt att läsa in högskolebehörighet under gymnasieutbildningen till kock. 

– Att högskolebehörigheten har tagits bort från programmet är det största problemet. Det måste rättas till, säger Pim van Dorpel. 

På Rönnowska skolan tacklar man problemet genom att låta eleverna byta ut kurser och göra tillval för att få högskolebehörighet. 

– Man ska inte behöver inte läsa mer för att få behörighet. Utan det går att göra inom ramarna för den vanliga utbildningen, säger Urban Drakenberg, kocklärare på skolan.

Kock som förstaval

År 2011 hade 3400 elever restaurang- och livsmedelsprogrammet som förstaval till gymnasiet.

År 2018 låg motsvarande antal på 1900.

Siffrorna gäller det totala antalet sökande i landet.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet