Osedvanligt många torskyngel hittades nyligen i Öresund. Foto: Kasper Nyberg/Öresundsakvariet

Stora mängder torskyngel hittat i Öresund

Publicerad

När Öresundsakvariet i Helsingör häromveckan undersökte det kustnära ålgräset nära Kronborgsbukten gjorde de en glad upptäckt. I fångsten hittades ovanligt många torskyngel. Något som ses som ett gott tecken för det framtida torskbeståndet.

– Jag har genom mina 22 år på Öresundsakvariet aldrig varit med om en så stor fångst av torskyngel. Det var hundratals små torskar där det vanligtvis brukar vara ett par stycken såhär på hösten, säger Jens Peder Jeppesen, akvariumchef på Öresundsakvariet, i ett pressmeddelande.

Han menar att fångsten ger indikationer på en osedvanligt god ynglingssäsong, vilket bådar gott för Öresunds framtida torskbestånd.

– Vi blir alltid nervösa när vi hittar stora fångster av en art på så grunda vatten, eftersom det potentiellt kan betyda syreutarmning i bottenvattnet längre ut. Men när vi undersökte torskyngelns tillstånd verkar det som att de bara drogs till ålgräset där det finns goda livsförhållanden, säger Jens Peder Jeppesen.

Det fanns även stora mängder fjordräka i fångsten och torskarnas magar var fyllda till bristningsgränsen av dessa, lägger han till.

Öresundsakvariet upprepar nu sina önskemål om att Öresund ska utses till en dansk-svensk nationalpark.

– Öresund är ett extremt produktivt område. Det marina området har de bästa av förutsättningar för att hushålla ett otroligt mångfaldigt naturliv, säger Jens Peder Jeppesen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer