– Jag tror att Sveriges kommuner kommer ha svårt att göra av med pengarna, jag skulle gärna se en mer långsiktighet i finansieringen, säger Annika Andersson, omsorgsdirektör i Helsingborg i klippet ovan. Foto: Henrik Montgomery/TT och SVT

Regeringens satsning på äldreomsorgen kan gå förlorad

Uppdaterad
Publicerad

3,4 miljarder kronor avsätter regeringen på att vidareutbilda personal inom äldreomsorgen i år. En stor satsning – men nu flaggar äldreomsorgschefer från hela landet för att tiden är för knapp, pengarna som måste förbrukas i år, kanske inte kommer hinna användas.

Äldreomsorgen har dragit ett stort lass under pandemin, personalen har slitit hårt och har innestående semester att ta ut. Dessutom är pandemin inte över, personalen behövs fortfarande i organisationerna.

– Jag tror att Sveriges kommuner kommer ha svårt att göra av med pengarna, jag skulle gärna se en mer långsiktighet i finansieringen, säger Annika Andersson som är omsorgsdirektör i Helsingborg.

Kommuner vill ha mer tid

Hon och hennes kollega på Gotland, Marica Gardell har tillsammans skickat in en skrivelse, som ytterligare ett fyrtiotal socialchefer i landet står bakom, där de bland annat efterfrågar mer tid för att använda statsbidraget.

– Det är en fantastisk möjlighet men förutsättningarna att utnyttja medlen är så himla svåra, vi har fortfarande fullt upp med att klara av efterspelet av pandemin, säger Marica Gardell, socialdirektör för Region Gotland.

Totalt satsar regeringen 3,4 miljarder i det så kallade äldreomsorgslyftet för 2021.

Bakgrunden är att man vill höja kvalitén så att äldre och anhöriga ska kunna känna sig tryggare.

Pengarna brinner inne till årsskiftet

Det handlar om att arbetsledare, undersköterskor och vårdbiträden ska kunna vidareutbilda sig på arbetstid. Men vid årsskiftet måste de pengar som inte använts betalas tillbaka.

– Inte minst pandemin har visat på behovet av att vidareutbilda våra undersköterskor inom äldreomsorgen i Helsingborg så att de bättre kan avlasta våra sjuksköterskor. Vi har fått 45 miljoner kronor, det är jättemycket pengar, men jag ser det som omöjligt att förbruka dem inom innevarande år, säger Annika Andersson.

Varför då?

– Vi måste hinna göra en inventering av vilka som behöver utbildas, säkerställa att den personalen har möjlighet att starta en utbildning, vi måste hitta utbildningsvikarier och vissa utbildningar har dessutom ansökningsförfarande så vi måste se att personalen blir antagen, säger Annika Andersson.

Hittills har Helsingborg påbörjat undersköterskeutbildningar för 24 anställda, till en kostnad av 1,6 miljoner, knappt fyra procent av det totala statsbidraget för 2021.

SVT har sökt socialminisiter Lena Hallengren som inte svarar på frågan om det går att ändra reglerna så att pengarna kan användas under en längre period.

Däremot skriver Lena Hallengren i ett mail att regeringen uppfattar att det finns ett brett stöd för reformen och att man eventuellt kan komma att satsa mer pengar på äldrevården under 2022 och 2023.

Så mycket får Skånes kommuner 2021

Malmö:  83,7 miljoner

Helsingborg: 45,1 miljoner

Lund: 33,8 miljoner

Kristianstad: 30,9 miljoner

Hässleholm: 20,5 miljoner

Ängelholm: 17,1 miljoner

Trelleborg: 16,1 miljoner

Landskrona: 15,2 miljoner

Vellinge: 14,4 miljoner

Ystad: 13,8 miljoner

Höganäs: 12,1 miljoner

Simrishamn: 10,8 miljoner

Eslöv: 10,3 miljoner

Kävlinge: 10,1 miljoner

Lomma: 9,0 miljoner

Staffanstorp: 8,2 miljoner

Båstad: 7,7 miljoner

Sjöbo: 7,2 miljoner

Klippan: 6,6 miljoner

Svedala: 6,4 miljoner

Hörby: 5,6 miljoner

Höör: 5,6 miljoner

Osby: 5,6 miljoner

Tomelilla: 5,5 miljoner

Burlöv: 5,4 miljoner

Östra Göinge: 5,4 miljoner

Skurup: 5,2 miljoner

Bromölla: 5,1 miljoner

Bjuv: 4,7 miljoner

Åstorp: 4,7 miljoner

Svalöv: 4,1 miljoner

Örkelljunga: 4,1 miljoner

Perstorp: 2,6 miljoner

Källa: regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.