Fönsterrutor krossades i samband med bråket. Foto: Julia Maric

Konflikt mellan två grupper bakom storbråket i Ängelholm

Uppdaterad
Publicerad

Ett storbråk bröt under onsdagskvällen ut vid ett asylboende i Ängelholm. Enligt polisen handlade det om en konflikt mellan olika etniska grupper. Men Migrationsverket säger att det också var en konflikt mellan nyinflyttade och de som redan bor på anläggningen.

Det var vid 17-tiden som polispatrullerna kallades till ett pågående storbråk utanför asylboendet i Valhall Park.

Två män som bor på asylboendet attackerades av ett okänt antal män som beväpnat sig med bland annat en yxa. Totalt ska ett 40-tal personer hamnat i bråk med varandra.

En anonym boende berättar om vad han kände när bråket bröt ut.

– Jag var så rädd, mitt hjärta bankade hårt, säger han.

Foto: Jan Emanuelsson

Etnisk konflikt

Tre män greps av polis och anhölls under onsdagen misstänkta för grov misshandel respektive misshandel. Det har hållits korta förhör med samtliga inblandade, men varför det blev bråk är inte helt utrett av polisen.

– Men vi bedömer att det handlade om en konflikt mellan olika etniska grupper, säger polisområdeschef Karim Ottosson i Ängelholm.

På onsdagen kom 50 nyinflyttade till Valhall Park. Men polisen kan inte säga om det hade något med konflikten att göra.

Gick i kalsonger

SVT Nyheter Helsingborg får en delvis annan bild av händelseförloppet när vi talar med de boende och med Migrationsverkets enhetschef Håkan Klein. Den bilden hänger ihop med de 50 nya asylsökande.

De berättar:

En av de nyanlända tog en dusch och gick ut i korridoren i bara kalsonger. Han fick tillsägelse av en boende att klä på sig eftersom det bor många familjer på anläggningen. Men det ville inte den nyanlända.

Ordväxlingen ledde till våld – en person fick ett slag med ett hårt föremål och började blöda. Fler blandade sig i konflikten och det ledde till storbråket.

–  När det kommer nya till ett boende är det alltid lite problem med anpassningen, säger Håkan Klein.

Han är ledsen över storbråket.

– Man blir naturligtvis lite deprimerad, vi lägger ner ett oerhört arbete på att folk ska trivas. Vi gör så gott vi kan efter de förutsättningar som vi har. Det här känns lite beklämmande, säger han.

Extra vakter

Vid 19-tiden på onsdagskvällen var det åter lugnt på platsen och några polispatruller kvar för att ta vittnesuppgifter.

Migrationsverket tog redan i går eftermiddags in extra ordningsvakter på boendet nattetid och de kommer att stanna kvar en tid.

– Vi har naturligtvis också pratat med samtliga boenden, säger Håkan Klein.

Totalt bor det 270 personer i boendet i Valhall Park.

De två män som attackerades blev lindrigt skadade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.