I en ny plan presenteras flera miljömål för Helsingborg. Ett av målen är att koldioxidutsläppet från vägtrafik ska minskas med 80 procent till 2030. Foto: TT

Stort ansvar på helsingborgarna i ny klimatplan

Publicerad

Höga ambitioner för klimatet presenteras i en ny klimat- och energiplan för Helsingborg. Det totala utsläppet av växthusgaser ska vara noll 2035, enligt planen.

Under tisdagen presenteras en ny klimat- och energiplan för Helsingborg.

Planen har inte klubbats igenom politiskt. Men tanken är att den ska fungera som en ledstjärna i framtida politiska beslut och fungera som inspiration för alla som bor och finns i staden.

Alla måste samarbeta för att nå det högt ställda målet, står det i planen. Det ställer stora krav på både näringsliv och privatpersoner förutom på kommunen.

Oklart hur det ska gå till

För att nå målet ska helsingborgarna uppmuntras till omställning och det ska bli lättare att kunna göra gröna val. Verksamheter och privatpersoner ska uppmuntras, utbildas och få verktyg för att minska sina klimatutsläpp.

Exakt hur det ska göras framkommer inte i rapporten.

Planen är en del i att uppfylla globala miljömål. Jordens genomsnittstemperatur kommer öka mellan 2-4 grader fram till 2100 enligt FN:s klimatpanel 2013.

”Klimatförändringar påverkar Helsingborg”

I Helsingborg kommer sådana klimatförändringar innebära kortare och mildare vintrar och minskade perioder för växtlighet, enligt planen. Och det skulle kunna innebära att det blir allt vanligare med översvämningar till följd av högre vattennivå och skyfall – enligt vad som står i policyn.

Det är stadsledningsförvaltningen som har lett arbetet med klimatplanen som har pågått under 2017.

Ambitionerna för Helsingborgs klimatutsläpp

Visa

*Nettoutsläppen av växthusgaser ska vara noll senast 2035. Med nettoutsläpp innebär utsläppet efter att avdrag har gjorts, via till exempel trädplanteringar.

*Helsingborgarnas ekologiska fotavtryck ska minskas med 70 procent.

*Utsläppen från helsingborgarnas konsumtion ska minska till 1-2 ton per invånare och år från 11 ton per invånare och år.

*Koldioxidutsläppet från vägtrafik ska minskas med 80 procent till 2030.

*All plast som är baserad på fossila bränslen ska vara borta ur Helsingborgs restavfall senast 2035. Enligt Naturskyddsföreningen så är nästan all plast tillverkad från råolja.

*Klimatpåverkan från livsmedel ska halveras från 2018 till 2024. Främst handlar det om att äta mindre kött som bidrar till en stor del av utsläppen.

*Det är stadsledningsförvaltningen som under 2017 har lett projektet med att ta fram planen i samarbete med andra förvaltningar i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer