Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stort beslag av plast stoppat i hamnen i Helsingborg – på väg till Indien

Uppdaterad
Publicerad

Tullverket tillsammans med flera länsstyrelser gjorde en riktad insats för att kontrollera avfall på export från svenska hamnar i september. Totalt stoppades drygt 220 ton miljöfarligt avfall, i Helsingborg gjordes ett stort beslag av plast.

Det mest omfattande smugglingsförsöket gällde sex containrar med 167 ton uttjänta kylkompressorer på väg till Pakistan. I Helsingborg hittade myndigheterna 15 ton plast på väg till Indien utan rätt dokumentation.

– Det innebär att avfall som inte får exporteras har stoppats från att lämna landet. Gränsöverskridande avfallstransporter är en stor och viktig global fråga, det finns många länder som har stora problem med att hantera avfall som olagligt har transporterats dit från andra länder, säger Martin Johansson, sakkunnig på Tullverket.

Plast dyrt att återvinna

– Jag tycker mina kollegor på länstyrelsen och Tullverket har gjort en jättebra insats i Helsingborg. Det finns en stor olaglig verksamhet i plaståtervinning över hela Europa som endast kan kommas åt via kontroller och tillsyn, säger Helge Ziolkowski som är handläggare på Naturvårdsverket.

Han berättar att stora mängder av västvärldens plastavfall är dyr att återvinna och exporteras därför dit kostnaderna blir mindre. Det har lett till att stora mängder plast även hamnat på stora soptippar i dessa importläder.

– Numera har flera länder i Asien, bland annat Indien och Kina, tagit tag i problematiken och därmed blivit mer restriktiva med vilken sorts plastavfall de tillåter för import från andra länder och kräver korrekt dokumentation eller har ett uttalat importförbud, säger Helge Ziolkowski.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.