Drygt 300 elever välkomnades till Gustavslundsskolan i höstas. I dagsläget har skolan inte möjlighet att ta emot fler elever.

Stort intresse för nyöppnade Gustavslundsskolan

Uppdaterad
Publicerad

Nybyggda Gustavslundsskolan välkomnade sina första elever i höstas. Det är den första i en rad nya kommunala skolor som byggs föra att möta Helsingborgs växande elevkullar.

– Gehöret har varit helt enormt, säger skolledaren Lotta Hedjesten.

Mitt bland de nybyggda kvarteren i Gustavslund, bara ett stenkast från Österleden, slog Gustavslundsskolan upp dörrarna efter sommarlovet.

– Det var just möjligheten att få starta något helt nytt som lockade, säger Christel Lundqvist, en av de två skolledarna.

– Här sitter ju inget i väggarna. Här finns inte någon inbyggd kultur, utan vi bygger den tillsammans. Det fick mig att vilja göra det här, säger Lotta Hejdesten.

Läs mer: Elevkullarna växer mer än väntat – här ska nya skolor växa fram

Pratade med barn före starten

Öppnandet föregicks av en lång tids planering. Lotta Hejdesten besökte under våren elever i grundskolan för att få deras tankar kring vad som kännetecknar en bra skola.

– Vi tänker kanske inte alltid som barnen, och vi måste fundera på vad som rör sig i deras tankar. Det var motiverande och spännande. Sedan har gehöret varit enormt, säger hon.

Drygt 300 elever går i dag på skolan i förskoleklass till sjuan. Fullt utbyggd ska skolan även rymma årskurs åtta och nio.

Christian Jansson tvekade först, men lät sig övertygas om att börja på en nystartad skola.

100 behöriga sökte tjänster

Gustavslundsskolan är en del i en jätteinvestering i den kommunala skolan i Helsingborg. Men att bygga skolor är en sak, att locka behöriga lärare till klassrummen en helt annan.

– Vi hade 100 legitimerade lärare som sökte till ungefär 30 tjänster. Vi ville få folk som vill testa nytt, och det får man ju här eftersom inget sitter i väggarna, säger Lotta Hedjesten.

”En kultur börjar sätta sig”

Christian Jansson, lärare i matte och svenska, tvekade först – men lät sig övertygas.

– Det är inte enkelt att starta något nytt. Alla nystartade organisationer drabbas alltid av barnsjukdomar. Så min första tanke var att jag inte ville jobba här. Men efter mitt första möte med Lotta så tänkte jag om.

– Vi är nya, men redan nu känner vi att det finns en anda, en kultur börjar sätta sig i väggarna som vi känner oss stolta över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.