Foto: Minna Korsgren

Stort intresse för lägenheterna på Ångfärjetomten

Uppdaterad
Publicerad

Idag släpptes bilderna på de nya bostadsrätterna i Norra hamnen i Helsingborg. Intresset är stort. Men det finns också kritik mot arkitekturen.

Höga stängsel omger den gamla Ångfärjestationen och det är svårt att få en inblick i vad som händer med det miljardbygge som pågår bakom.

SVT Nyheter Helsingborg tog en titt bakom staketen tillsammans med Johan Svedström från Midroc som är byggherre för de nya bostadshusen och kongresshuset.

En stor grop

Just nu finns det i princip en stor grop med vattenpölar på området som snart ska bli ett av de mest attraktiva bostadsområdena i staden med

Foto: Minna Korsgren

bara några meter till hamnbassängen. I ena hörnet skyfflar grävskopor bort den sista sandblandade jorden och i andra ändan av området, närmast Dunkers, är en betongplatta gjuten.

Ovanpå det ska det första bostadshuset resa sig vid årsskiftet. Totalt ska det bli fyra hus på mellan fem och nio våningar.

Ett och ett halvt år senare blir det inflyttning i de totalt 107 bostadsrätterna i området. I dag släpptes de första bilderna på lägenheterna och intresset är stort.

– Vi har 1 300 föranmälda spekulanter i kö, berättar Johan Svedström.

För kantigt?

Men finns också kritik till hur arkitekterna tänkt sig de nya husen. En av kritikerna är Ola Thufvesson, universitetslektor på Campus, som på Facebook ritade dit torn och tinnar på husen för att mjuka upp arkitekturen och skapa debatt.

För ospännande, för fyrkantigt, för mycket låda, är omdömen från honom och följarna på Facebook. Johan Svedström tar kritiken med ro.

– En del tycker att husen är fina, andra är kritiska. Det blir ofta den debatten när det gäller arkitektur, säger han.

Just nu är det mest en stor grop med vattenpölar på området som snart ska bli ett av de mest attraktiva bostadsområdena i Helsingborg med bara några meter till hamnbassängen. Foto: Minna Korsgren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.