Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se varför Zafer Taylor och flera andra surfare trivs i Mölle när det blåser. Foto: Erik Danielsson

Surfbråk i Mölle – bryggplaner rör upp känslor: ”Förödande”

Uppdaterad
Publicerad

Höganäs kommuns planer att bygga en badbrygga i Mölle upprör föreningen Skånes vågsurfare. Beslutet är överklagat och länsstyrelsen kan komma att förbjuda byggplanerna tills surfarna har blivit hörda.

När Länsstyrelsen Skåne godkände Höganäs kommuns planer att bygga en badbrygga norr om Mölle hamn överklagade Skånes vågsufrare beslutet till Mark- och miljödomstolen.

Länsstyrelsens godkännande kom med en uppmaning att ta kontakt med föreningen för att ta hänsyn till deras behov – något som kommunen glömde bort att göra.

– Vi fick reda på att de fått godkänt bara 24 timmar innan det var försent att överklaga. Vi blir aldrig kontaktade som vi har blivit lovade att bli kontaktade när det gäller olika byggnationer och förändringar i hamnområdet. Alla byggnationer i hamnområdet kan bli förödande för surfvågen som är helt unik i Sverige. Vi är en förening med över tusen medlemmar så vi bör ha en röst i frågan, säger Zafer Taylor, ordförande i Skånes vågsurfare.

Kan förbjuda bygget

Nu kan länsstyrelsen förbjuda kommunens planer så att alla parter kan komma till tals innan bygget påbörjas – oavsett domstolens beslut.

– Det hade varit tråkigt om de väljer att backa och förändra sitt ställningstagande i ett sådant här läge. Det är inget vi har tagit med i beräkningarna och jag har inte varit med om det innan, säger Pär Ragvald, stadsmiljöchef Höganäs kommun.

I videon får du följa med bland vågorna i  Mölle samtidigt som du hör hur kommunen resonerat kring bryggbygget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer