Svalövspolitiker polisanmäls – andra fallet på ett år

Uppdaterad
Publicerad

Den moderate Svalövspolitikern Olof Röstin (M) i Svalöv har polisanmälts. Orsaken är oklarheter kring hans inkomstuppgifter. Det är den andra toppolitikern som polisanmälts det senaste året.

Det är personalutskottet i Svalöv som polisanmäler förre kommunalrådet Olof Röstin (M). Han sitter i dag i fullmäktige men har inte varit närvarande efter valet förra året.

Fredrik Jönsson (C) är ordförande för både personalutskottet och kommunstyrelsen i Svalöv.

Så här förklarar han polisanmälningen.

– Vårt juridiska ombud har granskat inkomstuppgifterna från skattemyndigheten och anser att de inte stämmer med de inkomstuppgifter som Olof Röstin själv lämnat om förlorad arbetsinkomst på grund av politiska möten.

”Lämnat korrekta uppgifter”

Men Olof Röstin anser inte att han har gjort fel.

– Jag har lämnat korrekta uppgifter. Jag har aldrig haft något uppsåt att ta ut mer än vad jag har rätt till och jag har flera gånger bett tjänstemännen kontrollera att jag har gjort rätt.

Men hur kan du förklara att Skatteverkets uppgifter om din inkomst inte stämmer överens med dina egna?

– Jag kan inte förstå det. Men vi får avvakta polisutredningen nu, säger Olof Röstin.

Andra polisanmälda politikern

Det är andra gången på drygt ett år som Svalövs kommun polisanmäler en toppolitiker. Förra året handlade det om förre fullmäktigeordföranden Karl-Erik Kruse (S) och hur han använt sin kommunala tjänstebil på ett felaktigt sätt. Den frågan utreds fortfarande av polisen.

– Det är tråkigt att det har blivit så här, med två av våra högsta politiker. Det är svårt att förklara varför, säger Fredrik Jönsson (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.