I körjournalen skrev Karl-Erik Kruse att resorna gällde kommunala uppdrag. Idag medger han att bilarna användes till Malmö och uppdrag i förvaltningsrätten. Foto: SVT

Svalövspolitiker polisanmäls två gånger

Uppdaterad
Publicerad

Idag polisanmälde Svalövs kommun sin före detta fullmäktigeordförande Karl-Erik Kruse (S). Även förvaltningsrätten har lämnat in en polisanmälan. Båda handlar om användande av tjänstebil.

I mitten av januari lämnade kommunfullmäktiges ordförande i Svalöv, Karl-Erik Kruse (S), sina politiska uppdrag.

Orsaken var att han använt sig av kommunens tjänstebilar på ett felaktigt sätt.

Kommunens egen utredning har sträckt sig tre år tillbaka i tiden och totalt har man påträffat 18 fall där Karl-Erik Kruse använt sig av kommunens tjänstebilar för att köra till förvaltningsrätten i Malmö, där han är nämndeman.

Samtidigt har han i kommunens körjournal angivit att det handlat om kommunala uppdrag.

Nu polisanmäls det beteendet av Svalövs personalutskott. Det kan också bli aktuellt med ersättningsanspråk, men den frågan ska först utredas.

Förvaltningsrätten polisanmäler

Samtidigt har förvaltningsrätten lämnat in en egen polisanmälan mot Karl-Erik Kruse (S). Trots att han körde i kommunens bil begärde och fick han körersättning av rätten.

Karl-Erik Kruse har nu betalat tillbaka de pengarna, men förvaltningsrätten vill ändå att polisen granskar det felaktiga tillvägagångssättet. Svalövspolitikern har idag lämnat sitt uppdrag som nämndeman.

I en kommentar till SVT Nyheter Helsingborg säger Karl-Erik Kruse att han djupt ångrar att han använde tjänstebilen när han körde till nämndemannauppdraget.

–  Jag gjorde det för att hinna med mina uppdrag i kommunen och förvaltningsrätten. Nu i efterhand inser jag hur dumt det var, jag borde givetvis inte ha tagit tjänstebilen och det borde jag ha insett då. Men jag vill betona att jag inte har gjort det av ekonomisk vinning, säger han.

Kommer du att ställa upp i höstens val?

– Jag förstår om folks förtroende för mig är allvarligt rubbat. Men nu får jag avvakta den rättsliga prövningen och diskutera frågan med mitt parti, säger Karl-Erik Kruse (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.