• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Algsvampen phytophthora har angripit rötter i Söderåsens nationalpark. Foto: Yuliya Christensen

Svampangrepp hotar skånsk bokskog

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen misstänker att en farlig algsvamp dödar träd i de skånska bokskogarna. Nu vill myndigheten titta närmare på om svampen är orsaken till bokdöden och vilka konsekvenser det får för ekosystemet.

De senaste åren har man hittat algsvampen phytophthora i de skånska bokskogarna. Svampen angriper trädens rötter, och om processen fortsätter kan träden dö.

Dessutom har en inventering av skogarna vid Sveriges lantbruksuniversitet visat att mängden döda träd i Söderåsens nationalpark har ökat. Länsstyrelsen misstänker att svampen kan vara orsaken till en ökad mängd död ved i skogarna.

– Vi har upptäckt att träd som var skadade vid inventeringen 2012 har dött till inventeringen som gjordes 2016, säger Jesper Witzell, nationalparkschef för Söderåsens nationalpark.

Svampen angriper rötter

Nu har Länsstyrelsen sökt pengar för att kunna ta reda på om det stämmer. Men myndigheten vill inte bara veta om det är svampen som tar död på träden utan även om de döda trädens nytta för ekosystemet försämras av angreppet.

– Vi har många hotade lavar, svampar och mossor som lever på den döda bokveden.

Den svampliknande organismen phytophthora angriper rötter och finns framförallt i Asien och kommer ofta tillsammans med jorden vid import av trädgårdsväxter. Exakt hur den har hamnat i Söderåsens nationalpark är oklart, men enligt Jesper Witzell kan den ha kommit med planterade växter eller med jord på maskiner och stövlar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer