Foto: TT

Svårt för krögare att anmäla tafsande gäster

Publicerad

Efter förra helgens incident på Helsingborgskrogen Le Cardinal, där 16 män blev utslängda efter sexuella ofredanden, tänker krogen om. I fortsättningen kommer restaurangen att polisanmäla alla som ofredar tjejer, även om den som blev utsatt för ofredandet inte vill göra en anmälan. Hur ser andra krögare på initiativet?

Några Helsingborgskrögare som SVT Nyheter Skåne har pratat med tycker att Le Cardinals initiativ är positivt, men att frågan är väldigt komplex.

– Vi har haft liknande incidenter som på Le Cardinal, säger krögaren Christoffer Orvelind på Mandarin och Tikal, som stöttar initiativet till hundra procent men inte vill gå lika långt som att polisanmäla utan ett medgivande från den som har blivit utsatt för ofredandet.

Men det är bra att problemet tas upp, säger han, eftersom ofredanden är något som har pågått i flera år.

Christoffer Orvelind tror dock man måste jobba mer aktivt med problematiken, eftersom en anmälan kan föra med sig andra typer av problem.

– De har hotat oss, gått på oss, saboterat för oss. Många blir kränkta när det inte får komma in. En anmälan kan skapa mer problem för krögaren, säger han.

Svårt att kasta ut folk på löpande band

Nolltolerans mot tafs gäller på Scirocco, säger krögaren Jon Johansson, men att polisanmäla utan ett medgivande vill han inte gå med på.

– Vi måste se att de har hänt. Vi kan inte bara kasta ut folk på löpande band, säger han, som tror dock att anmälningar kan vara ett sätt att minska på ofredandet på sikt.

För honom är frågan mer komplicerad än så.

– Vi måste veta hur lagen fungerar i de här fallen? Har vi en back up av en underbemannad poliskår? Ska två vakter hålla kvar en man tills polisen kommer? Det är en väldigt komplex fråga.

Fler ofredanden inte automatiskt fler anmälningar

Henrik Hjort, krögare på Harrys, upplever att ofredandena har ökat de senaste fem åren, vilket inte per automatik har bidragit till fler anmälningar.

– Vill någon anmäla hjälper vi förstås till, men det blir mest att de åker ut från klubben.

Le Cardinals initiativ är bra, men det kan vara svårt att få till en anmälan, anser han.

– Vi måste ha något konkret att gå på, att det inte är enbart utifrån hörsägen vi gör en anmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer