Stefan Klaverdal är Sveriges första sjukhuskompositör och verkar i Ängelholm. Foto: SVT

Sveriges första sjukhuskompositör

Uppdaterad
Publicerad

Projektet Hälsostaden testar nya grepp i vården. Nu ska ljudkonstnären Stefan Klaverdal tonsätta sjukhusmiljön.

Det är lunchkonsert i entrén till Södra Sjukhuset i Ängelholm och patienterna strömmar till för att lyssna.

– Jag har inte suttit här så länge men det är bra för alla att höra på något, trevligt, säger Anders Hansson som varit inlagd en vecka.

Ett avbrott från sjukhusmiljön?

– Det får man nog säga att det är, det är är väldigt bra tycker jag, det behöver alla.

Vad betyder musik för dig?

– Jättemycket!

Musik kan gynna läkningsprocessen

Hur kan konst och kultur förbättra sjukvården? Det håller tonsättaren och ljudkonstnären Stefan Klaverdal på att utforska. I ett halvår jobbar han som ”artist in residence” hos Hälsostaden i Ängelholm, ett projekt finansierat av Medicon Valley och Region Skåne. Och med det blir han landets första sjukhuskompositör.

– Ju fler sinnen man använder desto snabbare går läkningsprocessen och man bli bättre fortare, säger Stefan Klaverdal.

– Ingen har gjort något liknande projekt innan så ingen vet riktigt vad jag ska göra, jag får uppfinna det själv tillsammans med personalen och till viss del patienterna.

Motverka skrämmande ljud i vården

– Det är spännande att man tar in en annan dimension i vården. Det är bra för oss som jobbar där, anhöriga som kommer och patienterna, att uppleva musiken också, säger arbetsterapeuten Karin Möllersten som samarbetat med konstnären.

Stefan Klaverdal har skapat avslappningsmusik till fysioterapin och gjort en ljudinstallation med fågelsång på en vårdcentral. Men det finns massor att göra, tror han.

– Mycket av miljöerna i sjukhuset och vårdapparaten innehåller en massa ljud och en del av dem är skrämmande eller störande. Jag har fått höra från flera håll att jag borde besöka en magnetröntgen därför att de låter så fruktansvärt mycket, och man blir stressad bara av att gå in i rummet. Och då kan man med hjälp av musik sätta de här ljuden i ett sammanhang, så att man upplever alla ljuden musikaliskt.

Att man utnyttjar magnetröntgenmaskinens dunkande som ett komp?

– Ja, till exempel. Jag har inte gjort det än men det skulle vara roligt att prova!

Rehabutrustning uppgraderas med ljud

Karin Möllersten jobbar bland annat med patienter som drabbats av stroke och har kognitiva nedsättningar, där exempelvis förmågan att fokusera och tolka intryck har tagit skada.

Och här har Stefan Klaverdal kommit på en idé. En uppfinning som kan hjälpa patienter som har svårt att läsa hela textrader; istället för att börja i kanten börjar de mitt i stycket.

– Då har han kommit med en sensor som han ska sätta på kanten av boken och så när man kommer med fingret och läser och följer raden så piper den lite illa tills man kommer helt ut i kanten, då blir det ett fint ljud och då får patienten bekräftelse på att det är rätt, förklarar Karin Möllersten.

Är det för lite musik på sjukhuset?

– Ja det är en rätt steril miljö, så det tycker jag nog, säger Karin Möllersten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.