Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Reparationen av den nerrivna kontaktledningen kommer att ta hela dagen. Foto: Cecilia Hedlund

Tågbrist efter nedriven kontaktledning i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit förseningar i tågtrafiken under måndagen sedan en kontaktledning rivits ner i Helsingborg. Vissa avgångar har ställts in eftersom det varit brist på både tågspår och vagnar. Men från och med klockan 16 på måndagseftermiddagen kommer tågtrafiken att köra som vanligt igen, uppger Skånetrafiken.

Den nerrivna kontaktledningen ställer till det för Skånetrafiken på flera olika sätt. Till exempel går det bara att använda två spår på Knutpunkten tills reparationen är klar. Men det är inte det värsta.

– Vi har en massa vagnar som finns på bangården i Helsingborg. Den nerrivna ledningen gör att de är inlåsta, vi kommer inte åt dem, säger Mats Olsson på Skånetrafiken.

Färre och kortare tåg

Det gör att det blir både färre och kortare tåg under måndagen.

– Vi har tvingats ta bort de insatståg som går mellan Helsingborg och Malmö. Vi har också tagit bort expresstågen, säger Mats Olsson.

Knutpunkten är hårt sliten och ska stängas under två veckor i november för att Trafikverket ska renovera. Något som verkligen behövs säger Mats Olsson.

– Anläggningen är helt nersliten. Det är bra att den ska renoveras, men det är tråkigt att man låtit det gå så här långt.

Trångt på tågen

Trafiken kommer att påverkas vid följande stationer:

Helsingborg C, Hyllie, Barkåkra, Burlöv, Båstad, Dösjebro, Förslöv, Glumslöv, Gunnesbo, Ramlösa, Hjärup, Häljarp, Kattarp, Kävlinge, Landskrona, Lund C, Malmö C, Maria, Rydebäck, Triangeln, Åkarp, Ängelholm, Ödåkra, Laholm

Skånetrafiken kommer inte att sätta in några ersättningsbussar vilket gör att det kommer bli trångt på tågen.

– Den senaste prognosen är att vi ska kunna återgå till normal tågtrafik klockan 16 och att spår 3 och 4 ska kunna användas då. Vi uppmanar dock våra resenärer att undvika resa i rusningtrafik idag om man har möjlighet till det, säger Theresia Swanholm, tf presschef på Skånetrafiken, till SVT Nyheter Skåne strax före klockan 15 på måndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer