Sista ärtskörden till Findus i augusti förra året. Foto: SVT

Tiden rinner ut för skånsk ärtodling

Publicerad

De skånska lantbrukarna räknar med att överge ärtan inför årets odlingssäsong. Men Findus hoppas fortfarande kunna köpa in sydsvenska ärtor efter nedläggningen.

Om lite mer än en månad stänger Findus sin egen produktion i Bjuv. Men de skånska ärtodlarna har en tidigare deadline att förhålla sig till – sådden och vårbruket börjar i mitten av mars.

Findus har sedan tidigare uttryckt en önskan om att fortsätta köpa in sydsvenska ärtor och grönsaker efter nedläggningen, och de skånska odlarna har levt på hoppet om att en ny mellanleverantör skulle ta över en del av produktionen.

Findus lägger ner i Bjuv

– Vi borde ha fått beskedet redan. Det känns inte som att Findus kommer lägga någon odling här, säger ärtodlaren Kjell Svegrup som också är ordförande i Findus odlarförening.

Odlare planerar för andra grödor

Föreningen har omkring 700 lantbrukare som medlemmar och signalerna han fått från sina kollegor är att de flesta satsat på

andra grödor än ärtor i år – som höstvete och maltkorn.

– Men det finns dem som är väldigt intresserade av att fortsätta odla ärtor, säger han.

Findus förhandlar med en aktör

Från Findus sida bekräftar man att företaget fortfarande förhandlar med en aktör om att sköta leveransen, och vill därför inte uttala sig om hoppet för en större skånsk ärtskörd i år än.

Men för att börja odla ärtor i mitten av mars måste lantbrukarna provodla redan några veckor i förväg.

”Hög tid nu för att hinna så”

Proverna tas för att se att jorden inte är angripen av den elaka svampen som kallas ärtjordröta.

– Det är just ärtorna som är känsliga för den här svampen. Därför är det riktigt hög tid nu för att hinna så till mitten av mars, säger Kjell Svegrup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Findus lägger ner i Bjuv

Mer i ämnet