Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta videon för att höra ordförande i Helsingborgs konstförening berätta om fördelarna med att de får hyra lokalen. Foto: Teresia Loive/SVT

Tidigare djurkarantän blir galleri – konstförening flyttar in

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs konstförening tar plats i Karantänen i Helsingborg och startar galleri med fri entré. Kontraktet gäller ett år men vad den permanenta planen för huset blir är ännu inte klart.

Det gamla tegelhuset på Gröningen användes fram till 1981 som en djurkarantän och användes senare som bland annat nattklubb. År 2020 köpte Helsingborgs stad huset.

Sedan dess har det diskuterats om huset ska rivas eller bevaras och under förra hösten fick medborgarna även komma med förslag på vad det kan användas till.

Nu står det klart att Helsingborgs konstförening att hyra lokalen och starta ett galleri.

– Det är vi jätteglada för, vi har ju saknat utställningsmöjligheter under många år, säger Ulf Hedén, ordförande för Helsingborgs konstförening.

Konstföreningen börjar hyra lokalen 1 april och kommer att ha sin invigningutställning den 22 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.