Tjänsteresa till Kanada strax innan han slutade

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor innan han slutade på jobbet åkte kommunchefen på studieresa till Kanada. Kostnad: 27.600 kronor.

I kväll ifrågasätts resan på kommunfullmäktige

– Jag undrar hur kunskapen som han fick där kommer kommunen till nytta eftersom han slutade bara ett par dagar efter att han kom hem, säger Pontus Pålsson som är gruppledare för Moderaterna i Åstorp.

Det handlar om en studieresa som Sveriges kommuner och landsting (SKL) arrangerade. Ett trettiotal kommundirektörer åkte till Vancouver för att lära av Kanada i skol- och integrationsfrågor. Resan planerades innan Claes Jarlvi pensionsplaner kom upp och innan han trots dessa planer valde att ta ett chefsjobb i Ängelholms kommun.

Bestämt sedan tidigare

– I höstas så kom den här frågan om Vancouver. När jag pratat med kommunstyrelsens ordförande Ronny Sandberg så fick jag klartecken på att åka. Det var innan jag visste att jag skulle sluta, säger Claes Jarlvi till SVT Nyheter Helsingborg.

Men när du bestämde dig för att sluta kändes det fortfarande relevant att åka då?

– Det hade varit en kostnad för kommunen i vilket fall som helst. Jag  pratade med Ronny om det och vi kom fram till att vi skulle fullfölja vad vi tagit på oss, säger han.

Kommunalrådet: ”Olyckligt”

Han får medhåll av kommunalrådet Ronny Sandberg, som dock menar att det var olyckligt att Jarlvi slutade så pass snabbt efteråt.

– När frågan kom upp om resan så tyckte jag det var fullt naturligt att Claes skulle åka. Han var ju representant för nordväst Skåne i de här sammanhangen, säger Ronny Sandberg (S) som är kommunalråd i Åstorp

Han som kritiserar resan i kvällens fullmäktige är Pontus Pålsson (M). Samma Pålsson som tidigare  anklagats för att ha trakasserat kommunarbetare och därmed haft en infekterad relation till förra kommunchefen Claes Jarlvi. Men inför kvällens kritik menar han att tidigare relationer inte spelar  någon roll utan att det handlar om skattebetalarnas bästa.

Tog ut semesterdagar

– Vad var syftet, vad skulle studeras och hur kom det skattebetalarna till nytta? säger han.

Men det handlar inte bara om den korta tiden mellan Kanada-vistelsen och arbetsslutet i Åstorp, utan också om att Claes Jarlvi mitt under studieresan tog ut tre semesterdagar. Dagar som han själv menar att han tog ut för att han hade för många innestående och att han i själva verket arbetade, även under semesterdagarna.

– Jag hade rätt mycket semester innestående så då valde jag att göra så helt enkelt, säger Claes Jarlvi.

– Jag har använt hur mycket lördagar och söndagar som helst för att kunna hantera det jobbet jag haft i Åstorp, så det är inget konstigt för mig att man gör så.Det är ett sätt hur man ser på sitt arbete, det pågår ju alltid.

Verkar som semesterresa

Men Pontus Pålsson gör en annan tolkning.

– Om man tar ut semesterdagar för att åka på en resa till Kanada, då tycker i alla fall jag det verkar som en semesterresa och då ska det ju inte betalas av kommunen, säger Pontus Pålsson.

Men kommunalråd Ronny Sandberg som ska svara på kvällens frågeställning menar att det är ett beslut som inte påverkade resan eller utgången av den. 

– Han var givetvis närvarande på hela arrangemanget. Han valde att använda sina semesterdagar istället för att ta arbetstid, men han var ju närvarande på hela arrangemanget, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer