Foto: TT

Totalstopp för all tågtrafik förbi Knutpunkten i helgen

Det blir rejält krångligt för den som ska resa tåg till eller förbi Knutpunkten i Helsingborg efter klockan 14 på lördag. Alla tåg till och från Helsingborg natten till söndag varit inställda och ersatts av bussar.

I Helsingborg styrs fortfarande trafiken av lokala tågklarerare. Men nu ska stationen på Knutpunkten införlivas i det nationella nätverket.

Nu vill trafikverket införa ett fjärrstyrningssystem som ska ge bättre överblick över tågtrafiken och därmed bli säkrare. Det ska också leda till ökad punktlighet och förbättrad kapacitet.

– Trafiken ska i framtiden styras från Malmö, berättar projektledaren Monica Clemert på Trafikverket.

För att lösa det måste det ett elektroniskt säkerhetssystem som automatstoppar tågen vid problem installeras. Och det arbetet kommer att utföras under helgen.

– Då måste all trafik på spåren vara avstängd, konstaterar Monica Clemert.

Bussar ersätter

Från klockan 14:15 på lördag eftermiddag stoppas trafiken förbi Knutpunkten. Arbetet fortsätter under söndagen och först klockan tre på måndagsmorgonen räknar Trafikverket med att kunna öppna stationen igen.

För att lösa detta har Skånetrafiken tvingats till ett rejält pusselläggningsarbete.

Pågatågen norrut kommer att helt ersättas av bussar. I övriga riktningar kommer trafikanterna att bussas till och från Landskrona, Gantofta respektive Mörarp.

”Tvingas till tidtabellsändringar”

– Eftersom bussarna tar längre tid tvingas vi till tidtabellsförändringar som kommer att framgå av vår hemsida, säger Mats Olsson på Skånetrafiken.

Öresundstågen kommer att köras via Kävlinge och Åstorp. Även här kommer bussar att sättas in från Helsingborg.

Mer information om tidtabellsförändringar hittar du på Skånetrafikens hemsida.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer