Foto: SVT

Trängde sig in i SVT:s lokal i Helsingborg – åtalas för olaga intrång

Uppdaterad
Publicerad
En grupp maskerade personer trängde sig in på SVT Nyheters redaktion i Helsingborg i början av januari. Nu åtalas en kvinna i 50-årsåldern för olaga intrång.

Upp till tio personer ingick i gruppen som olovligen tog sig in på redaktionen. Syftet med intrånget var att uppmärksamma en kurdisk hungerstrejkande politiker.

– Det är helt oacceptabelt att någon tränger sig in på det här sättet på vår redaktion i Helsingborg. Ett hot mot journalister är också ett hot mot det fria ordet, säger Göran Eklund, redaktionschef SVT Nyheter Helsingborg.

Den åtalade kvinnan erkänner i polisförhör hur gruppen trängde sig in i redaktionen, trots att SVT-medarbetarna tydligt sa nej till detta. I förhöret säger hon bland annat: ”Vi kunde knackat på dörren men det var en stor protest”.

Samtliga i gruppen bar mask, förutom en kvinna – hon som nu åtalas för intrånget.

Ingen fysiskt skadad

Ingen person kom fysiskt till skada under förloppet.

– Det var så klart mycket obehagligt för personalen, men de hanterade situationen mycket bra, säger Göran Eklund.

Åklagaren yrkar på att påföljden ska bli dagsböter på en summa av totalt 6 500 kronor. Målet kommer att kunna avgöras utan någon rättegång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer