Långa köer till kassan och toaletterna, liksom trängsel runt borden upptäcktes vid kontroller i helgen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Helsingborgskrogar har fått anmärkningar: ”Trängsel både inne och ute”

Uppdaterad
Publicerad

Både polisen och miljöförvaltningen i Helsingborg noterade att det var alltför mycket trängsel på krogarna i helgen.

– I princip alla krogar vi kontrollerade fick någon anmärkning, säger Olu Lindström, avdelningschef på mijlöförvaltningen.

Borden stod alltför tätt, människor satt nära varandra, och köerna till toaletterna ringlade på vissa håll långa. Därtill saknade flera restauranger information om hur kunder ska bete sig.

Detta upptäckte miljöförvaltningen vid kontroller på tolv krogar i Helsingborg den gångna helgen. Alla fick anmärkningar, framför allt gällande trängsel vid borden.

Coronavirus i Skåne

– Samtidigt ser vi en hög medvetandegrad hos krögarna, man vill göra rätt. Men nu behöver vi skruva ytterligare på detaljerna, säger Olu Lindström, avdelningschef på miljöförvaltningen i Helsingborg.

Nu ska samtliga kritiserade krogar rapportera till förvaltningen vilka åtgärder de har vidtagit.

Även polisen upptäckte trängsel och otillåten servering över disken i helgen. Två av dessa krogar fanns i Landskrona, tre i Helsingborg.

– På vissa ställen var det trängsel både inne och utanför lokalen, säger Karim Ottosson.

”Folk var mer restriktiva i början”

Överträdelser kan leda till att smittskyddsläkaren fattar beslut om att restauranger och krogar måste stänga. I Stockholm stängdes i helgen fem krogar.

Polisen i nordvästra har sammanställt iakttagelserna från helgen och ska nu meddela de aktuella kommunerna.

– Ytterst är det smittskyddsläkaren som beslutar om stängning. Vi rapporterar vad vi ser, säger Karim Ottosson.

– Min generella bedömning är att folk var mer restriktiva i början av pandemin. Den gångna helgen såg vi mer trängsel än helgen före. Men det är oerhört viktigt att rekommendationerna efterföljs så vi kommer att hålla koll på detta.

Krogbilderna i videon har ingenting med Helsingborgskontrollerna att göra

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet