Kommunalrådet Marcus Friberg (MP) säger att antalet flygresor är för högt. Foto: Natalie MedicVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trots löften om bättre miljö – flygresandet ökar

Uppdaterad
Publicerad

När de borgerliga och Miljöpartiet tog över styret i Helsingborg 2014 lovade de att minska stadens ekologiska fotavtryck, minska påverkan på klimatet. Men nu visar färska siffror att antalet flygresor i tjänsten fortsätter öka.

Helsingborgspolitikernas policy har länge varit att resa så miljövänligt som möjligt.

När de borgerliga och Miljöpartiet tog makten i Helsingborg efter valet 2014, lovade de åtgärder för att staden ska bli klimatsmartare.

Men nu visar nya siffror att politikerna och tjänstemännen flyger allt mer när de åker på längre tjänsteresor, exempelvis till Stockholm. 2013 var antalet flygresor 1 265, förra året hade de ökat till 1 932.

– Det är oacceptabelt höga siffror från Helsingborg. Det är inget vi vill ha framöver, säger kommunalrådet Marcus Friberg (MP).

Tågresorna har också ökat – men inte lika mycket

Han förklarar ökningen med att det hittills inte funnits så många alternativ för den som vill resa till Stockholm.

– Men det tror vi ska finnas framöver. Det går numera dagtåg till Stockholm och nattåget är bevarat. Så jag utgår från att tjänstemän och politiker framöver i högre utsträckning kommer att ta tåget, säger Marcus Friberg.

Tjänsteresorna med tåg har också ökat, men långt ifrån så mycket som flygresorna.

Den kommunala arbetsplats som flyger mest är skol- och fritidsförvaltningen som nästan fördubblat sitt flygande på tre år, från 441 resor år 2013 till 857 förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer