Madelene Larsson och Emma Wernersson är två av totalt tio kvinnor som är med i föreningen. Foto: Privat

Tröttnade på att stå bredvid – BMX-mammor klev ut på banan

Uppdaterad
Publicerad

De tröttnade på att stå bredvid medan deras barn trampade runt BMX-banan – flera kvällar i veckan. Då klev de själva upp på sadeln.

– Jag blev biten från första stund, säger Madelene Larsson.

Teamet kallar sig för Dam cruiser och består av ett tiotal kvinnor mellan 35 och 47 år. De tränar tre till fem dagar i veckan, sida vid sida med sina barn.

– Jag stod ofta där och tänkte ”hur svårt kan det vara att cykla”. Jag testade – och Gud så kul det var, säger Emma Wernersson, vars man och båda söner är aktiva i klubben.

Ängelholm

Men det visade sig inte vara särskilt enkelt att ta sig runt den 400 meter långa och extremt guppiga banan.

– Allt med den här sporten är utmanande. Man måste lära sig balans, teknik, man ska ta gupp och kurvor. Nya saker hela tiden, säger Emma.

”Konditionen kommer ganska fort”

Föräldrar till barn, som är under 13 år, måste stanna under hela träningspassen. Om olyckan är framme ska föräldrarna finnas på plats.

Det gjorde det enklare att faktiskt ta klivet ut på banan, enligt Emma och Madelene Larsson.

– Den första mamman tränade ensam ett bra tag. Sedan var det två mammor rätt länge. Men när det sedan tiillkom tre, fyra gick det rätt fort. Man började känna att det fanns en gemenskap – och folk dras till det, säger Emma.

Madelene, som började träna för ett år, har hunnit med flera tävlingar och siktar redan högre.

– Jag har tagit flera silver, bland annat på SM och Nordiska mästerskapen. Nu satsar jag på guld. Jag går all in för det här, säger Madelene, vars man och båda bonusdöttrar tränar i klubben.

Familjen tjatade ut henne

– De tjatade på mig hemma. Jag behövde några månader för att mogna in i det, sedan testade jag och blev biten. Nu har det blivit en familjegrej för oss.

I helgen anordnade hon ett läger där alla aktiva BMX-mammor i landet bjöds in till gemensam träning.

Hon ser gärna att de blir ännu fler aktiva damer.

– Jag vill ge dem möjlighet att släppa allting annat och bara fokusera på sin egen träning under en helg, säger Madelene Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ängelholm

Mer i ämnet