Dwight Eisenhower (till vänster) har besökt Sofiero, likaså vicepresidenten Lyndon B Johnson. Blir Donald Trump den tredje presidenten på besök? Foto: TT

Se tidigare presidentbesök på Sofiero

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli ett toppmöte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un på Sofiero slott utanför Helsingborg. Slottet pekas ut som en möjlig plats för toppmötet.

– De är hemskt välkomna. Kanske samtalen kan gå bättre om man är på en vacker plats, och det kan vi erbjuda dem, säger Annika Malmgren, verksamhetschef vid Sofiero slott.

Under Gustav VI Adolfs tid som kung kom flera stora namn till Helsingborg,

– Framför allt under slutet av kungens levnad kom många till Sofiero. Han ville inte åka till Stockholm bara för ett statsbesök, så då fick statsbesöken komma till Sofiero, säger Annika Malmgren till SVT.

Annika Malmgren, verksamhetschef vid Sofiero slott. Foto: SVT

Både Indira Gandhi och Indiens premiärminister Jawaharlal Nehru har besökt Sofiero. År 1963 landade Lyndon B. Johnson på gräsmattan utanför slottet. Även Dwight Eisenhower har besökt Sofiero.

Om det skulle bli statsbesök på Sofiero, kommer de att landa på gräsmattan?

– Vad en sådan apparat med dessa två herrar för med sig har jag ingen aning om, så det vågar jag inte ens spekulera i.

Hur skiljer sig säkerhetsläget under 60-talet jämfört med idag?

– På den tiden vaktades hela Sofiero av två eller tre poliser allt som allt. Så det var en annan tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.