Det har gått trögt med försäljningen i norra Borstahusen. Några av radhusen har nu förvandlats till hyresrätter i stället. Foto: Cecilia Hedlund

Tuffare krav på låntagare – då tar affärerna längre tid

Uppdaterad
Publicerad

Skärpta krav på låntagare och spekulationer om höjda räntor – det är två faktorer som kylt av bostadsmarknaden. Affärerna tar allt längre tid. Även i ett attraktivt, nybyggt område som norra Borstahusen i Landskrona märks en tveksamhet.

Allldeles vid havet, intill den gamla fiskebyn Borstahusen, växer ett nytt bostadsområde fram: Norra Borstahusen. Utsikten över Sundet är slående. Här finns en mix av bostäder: bostadsrätter i punkthus, radhus och fristående hus.

Men även i det här unika byggprojektet märks en viss tveksamhet bland köparna:

– Det har blivit lite mer försiktighet. Det säljs inte lika fort längre. Det är klart att alla i byggbranschen märker av att det, säger Mikael Hägg, projektledare på Derome mark och bostad.

Lägenheter väntar på köpare

Företaget har byggt 16 villor och ett flerfamiljshus med bostadsrätter. Fyravåningshuset på Havsgatan stod inflyttningsklart för ett par veckor sedan. Men ännu kvarstår sju osålda lägenheter.

– Det har nog byggts lite mycket och lite för snabbt. Vissa projekt avvaktar i väntan på att annat ska bli sålt, säger Pernilla Corsing, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Landskrona.

Flera mäklare i nordvästra Skåne som SVT pratat med säger samma sak: Bostadsaffärerna tar allt längre tid och färre spekulanter dyker upp på visningarna. Men det går fortfarande att sälja.

Bostadsrätt får hyras ut

Några objekt som väntar på köpare är HSB:s radhus i norra Borstahusen. HSB har byggt 54 bostadsrätter, både radhus och punkthus, i området. Men fyra radhus har ännu inte sålts och nu prövar bolaget att hyra ut ett av dem.

– Jag bedömer att marknaden återgått till ett normalläge. Det har byggts mycket i Landskrona och det finns ett stort utbud av bostäder. Köparna kan välja mer i dag, säger Mikael Jönsson, vd på HSB i Landskrona.

Bland inflyttarna i norra Borstahusen kommer en hel del från andra kommuner.

- Landskroniterna tycker det är höga priser, säger märklaren Pernilla Corsing. Men inte de som kommer från Falkenberg eller Göteborg. Foto: Cecilia Hedlund

– För personer från Falkenberg och Göteborg är detta inte dyra bostäder. Men landskroniterna tycker det är höga priser, säger Pernilla Corsing.

Trots tverksamheten på marknaden planerar Derome för ännu ett byggprojekt: ett flerfamiljshus med bostadsrätter.

– Läget är helt unikt med närheten till havet och den pittoreska fiskebyn. Så vi är inte jätteoroliga, säger Mikael Hägg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Landskrona

Mer i ämnet