Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tusentals vandrare korsar Skåne

Uppdaterad
Publicerad

4 000 vandrare från hela Europa kommer under veckan att fotvandra kors och tvärs i Skåne. En del av evenemanget ”Eurorando”.

På söndagsmorgonen samlades ett 50-tal tyskar, ett 70-tal fransmän och en mindre grupp malteser vid Citadellet i Landskrona för att starta en promenad från Landskrona. På fem timmar skulle de i lugn takt avverka en och en halv mil utefter kusten norrut.

En av vandrarna är Catrin Mifsud från Malta.

– Det är för varmt för att kunna vandra hos oss och njuta av landsbygden. Istället tar vi ledigt från våra jobb och kommer hit och njuter av den fina naturen.

Hennes landsman Carmen Vella fortsätter:

– Hemma har vi inte den grönska som jag har runt om mig här och som jag bara älskar. Hos oss är det mest blått från havet, här är det grönt.

Fina skånska vandringsleder

Hennes man Alex Vella är ordförande i vandrarorganisationen på Malta.

– Vi startade organisationen för elva år sedan, mest för att bevara naturen, berättar han.

Evenemanget ”Eurorando” arrangeras vart femte år och senast i Andalusien. Denna gång vann Skåne över Transsylvanien i kampen om arrangörskapet. Och 26 av länets 33 kommuner har rustat upp sina vandringsleder för de cirka 4 000 gångtrafikanterna.

Cirka 350 volontärer hjälper till, huvudsakligen med att ledsaga grupperna på de olika lederna. Thorsten Karlén är inte bara en ansvarig på Landskrona Kommun, han är också en av turledarna.

– Igår var jag på Ven med en grupp och nu denna grupp, och under dagarna framöver har jag tre grupper till så detta kommer märkas på vågen när veckan är slut, säger Thorsten Karlén och skrattar.

Att bara gå har blivit en trend i Sverige. Enligt en undersökning gjord av svenska turistföreningen så kommer vandring i rangordning på andra plats efter att besöka släkt och vänner som motiv för att resa i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer