Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Båda bröderna dömdes till fängelsestraff för att ha våldtagit kvinnorna i sömnen – hör åklagaren Kristina Wedelsbäck om domen i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Två nordvästskånska bröder döms till fängelse – våldtog sovande kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Två nordvästskånska män döms nu vid Helsingborgs tingsrätt till fleråriga fängelsestraff för flera fall av våldtäkt som de själva filmat. För den ena mannen rör det sig om över hundra tillfällen.

Det var efter att en av kvinnorna vaknat under pågående våldtäkt som en polisanmälan gjordes. Därefter nystades fallet upp. En av kvinnorna ska ha blivit våldtagen och filmad totalt 96 gånger under fyra års tid av den ena brodern.

Nu döms han till sju års fängelse för sammanlagt 102 fall av våldtäkt, ett fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, sex fall av sexuellt övergrepp, tre fall av sexuellt ofredande och fyra fall av kränkande fotografering.

– Våldtäkterna har begåtts vid ett stort antal tillfällen. De har filmats och dessutom i vissa fall spridits vidare till utomstående. Sammantaget innebär det att brotten har ett högt straffvärde, säger Martin Persson, chefsrådmannen i ett pressmeddelande.

Den andra brodern döms till fängelse i två år och tio månader för bland annat två fall av våldtäkt, ett fall av mindre grov våldtäkt och ett fall av sexuellt övergrepp.

Ett brottsoffer blev till sju

Efter att kvinnan anmälde våldtäkten beslagtog polisen den misstänkte gärningsmannens telefon och hittade då ett brett material av dokumenterade våldtäkter och sexuella övergrepp som utförts på kvinnor som sov.

Där hittades även filmer där den andra brodern ska ha våldtagit kvinnor.

– Det som är hemskt i det här ärendet är att de här kvinnorna inte har vetat om att de blivit utsatta för detta. Så när polisen har hört dem och visat filmerna har de flesta brutit ihop, säger Kristina Wedelsbäck, åklagare.

Mannen som dömdes till sju års fängelse erkänner vissa brott men menar att han haft tillåtelse av kvinnan som utsattes för 96 fall av våldtäkt.

Ett av de största våldtäktsfallen i Sverige

Kammaråklagare Kristina Wedelsbäck beskriver fallet som ett av de största våldtäktsärendet i svensk rätthistoria och jämför det med Nytorgsmannen i Stockholm. Då omfattade det över 30 brott mot 19 olika målsäganden.

I Nytorgsfallet hittade polisen filmer på sovande eller medvetslösa kvinnor som utsattes för sexuella övergrepp, precis som vid dagens fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer