Två poliser till sjukhus efter lägenhetsbrand – räddade rullstolsburen kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Två poliser räddade en rullstolsburen kvinna från femte våningen vid en lägenhetsbrand i Helsingborg i natt. En man i 25-årsåldern har gripits misstänkt för grov mordbrand.

Strax efter midnatt larmades polis, ambulans och räddningstjänst till området Rosengården i Helsingborg med anledning av en brand i en lägenhet. En polispatrull var först på plats och tog sig in för att hjälpa till med evakuering.

– Patrullen lokaliserar lägenheten och tar sig in för att släcka branden men de får inte riktigt kontroll så det backade ut, säger Kim Hild, polisens presstalesperson.

Bar ner kvinnan

Poliserna fick sedan kännedom om att det fanns en rullstolsburen kvinna på femte våningen i huset och tog sig upp dit.

– De bar henne ner för de fem trapporna som var rökfyllda. De gjorde en väldigt fin insats, säger Kim Hild.

Därefter var räddningstjänsten på plats och släckte branden som ska ha orsakat stor rökutveckling. Poliserna fick sedan föras till sjukhus för kontroll efter att ha andats in en del rök.

En man gripen

Branden tros ha startat i en soffa, enligt polisen och en man i 25-årsåldern har gripits misstänkt för grov mordbrand.

– Det ska vara ganska många skrivna på adressen och därför rubriceras det som grov mordbrand med tanke på hur många som hade kunna komma till skada om branden tagit sig, säger Kim Hild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.