André Hansson blev vittne till den kraftiga explosion som totalförstörde en bil på Pixlapiren i Helsingborg på söndagskvällen. Foto: Roger Bengtsson/SVT

Ögonvittnet om bilsprängningen: ”Trodde ett hus rasade”

Uppdaterad
Publicerad

När en bil på söndagskvällen totalförstördes i en explosion på Pixlapiren i Helsingborg befann sig knappt ett dussin ungdomar bara ett hundratal meter från platsen. André Hansson hörde den kraftiga detonationen och vill inte tänka på vad som kunde hänt om någon kommit i vägen för smällen.

Fritidsledaren André Hansson och ett gäng ungdomar i åldrarna 15-18 år var tillsammans på den skateramp som finns längst ut på Pixlapiren i hamnen.

Strax efter klockan 21 hörde de en kraftig explosion under en bil som stod parkerad ett hundratal meter från platsen där de befann sig. Detonationen var så kraftig att bilen lyftes, landade på taket och blev totalförstörd.

– Marken skakade och jag tänkte att nu rasar det ett hus, berättar André Hansson.

”Det här är inte okej”

Efter explosionen, som skapade en krater i marken, började bilen att brinna och André sprang fram för att se om det fanns några människor i bilen.

– Jag lade mig i skydd av en asfaltkant en bit från det brinnande bilvraket i fall det skulle komma en ny explosion. När jag konstaterat att det inte var några människor i bilen drog vi oss undan och inväntade polisen, berättar André Hansson.

– Jag valde att vara på plats tidigt i dag ifall någon av ungdomarna som upplevde det här i går kväll skulle komma hit. Jag förstår om några tvekar att komma hit till Pixlapiren efter det som hänt. Det här är inte okej.

Polisen söker bilägaren

Polisens utredning är nu fokuserad på att kartlägga händelsen.

– Vi söker bilägaren för att se om det finns tidigare händelser som kan ge oss en bild. Dessutom kollar vi om det finns kameror i närheten som kan ha fångat sprängningen på något sätt, säger förundersökningsledare Kent Persson.

Det är heller inte klart vilken typ av sprängmedel som användes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.