Ungdomarna drabbas hårt vid ÄFF:s konkurs

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag går troligen ÄFF i konkurs. Det drabbar inte minst den stora ungdomsverksamheten. Därför uppvaktade oroliga föräldrar Ängelholms kommun under fredagen.

Omkring 600 barn och unga spelar fotboll i ÄFF. U19-laget har exempelvis skördat stora framgångar och spelar i sin åldersgrupps Allsvenska.

Uppvaktade kommunen

Men går ÄFF i konkurs, vilket det mesta pekar mot, upphör klubben att finnas och ungdomarna står utan bas för sitt fotbollsspel. Det scenariot oroar föräldrarna. På fredagen uppvaktade några av dem kommunledningen i Ängelholms stadshus.

– Vi får försöka hitta en lösning för att undvika en katastrof i klubben. Det finns en extremt stor vilja för framtiden och vi pratar om ungdomarna. Vi har snart en ny fotbollsplan i Ängelholm och för oss är det extremt viktigt att det är någon som spelar på den.

Än då länge har kommunen inte gett några konkreta löften. Men en ny träff är inbokad till nästa vecka.

– Jag känner att det finns en vilja att göra något och det är extremt positivt att kunna sitta ner och prata så här, säger Niklas Bronér, en av föräldrarna.

Kommunakuten stängd

Kommunstyrelsens ordförande Lars Nyander (S) förstår föräldrarnas oro. Han säger att kommunen är bredd att arbeta för att säkra ungdomarnas fortsatta fotbollsspel.

– Föräldrarna har all rätt att vara oroliga. Det är tyvärr inte första gången vi sitter i den ekonomiska diskussionen med klubben. Jag har ganska tydligt sagt att vi inte kommer att kunna använda skattepengar på det sätt klubben önskar för att kunna stärka upp en likviditet.

– Nu är kommunakuten stängd, säger Lars Nyander.

– Men vi har ju även andra muskler. Om det är så att om klubben hamnar i det läge som inte får hända så kommer vi att kunna hjälpa till med att bygga upp en ny förening.

”Ingen klubb kvar”

Mikael Modig, ledamot och ungdomsansvarig i ÄFF:s styrelse, både förstår och delar ungdomarnas oro.

– Går vi i konkurs finns det ingen klubb kvar, så enkelt är det. Vi har en samhällsfunktion och försvinner den över en natt så kan vi bygga upp den igen. Det tar tid väldigt lång tid att göra det men klubben behöver en nystart och nu har vi all chans att göra det.

Men hur och när och var ungdomarnas spel säkras är än så länge skrivet i stjärnorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.