I somras träffade SVT Adem Krasnic, då 20 år, som genom projektet fått jobb i en stor butik i Landskrona. Foto: SVT

Ökad ungdomsarbetslöhet i Landskrona igen – projekt återupptas

Uppdaterad
Publicerad

Den positiva trenden har brutits – arbetslösheten bland ungdomar i Landskrona ökar igen. Nu har staden fått 6,3 miljoner kronor i EU-medel för att återuppta den arbetsmodell som tidigare satt många unga i sysselsättning.

På två år, mellan maj 2017 och juni 2019, minskade ungdomsarbetslösheten från 17 till 8 procent.

Ett lyckat projekt mellan kommunen och arbetsförmedlingen gavs som förklaring. Arbetssökande, som bedömdes stå långt från arbetsmarknaden, fick sin egen coach som tog fasta på den arbetssökandes intressen och erfarenheter.

Tre av fyra kom vidare

Målet var att drygt 75 procent av de cirka 250 deltagarna skulle komma vidare i jobb eller studier, vilket också uppnåddes.

Men trenden har inte forsatt så. I december var närmare 11 procent av Landskronas 18-24-åringar öppet arbetslösa.

– Efter sommaren har vi inte fått några nya deltagare, utan arbetsförmedlingen startade ett annat projekt dit de skickat sina deltagare, säger Filip Hansson, projektledare för Unga vidare i Landskrona stad.

”Lyssnar på vad de själva vill”

Nu ska det bli ändring på det. Landskrona stad har beviljats 6,3 miljoner kronor från Europeiska socialfonden, och därtill skjuter Landskrona stad och Svalöv till 2,6 miljoner kronor för att blåsa liv i det tidigare lyckade projektet Unga vidare.

– Vi kommer att använda samma framgångsrika metoder som vi gjort tidigare, säger säger Filip Hansson.

Enligt Filip Hansson, projektledare på Landskrona stad, är målet att 75 procent av deltagarna i projektet Unga vidare ska börja jobba eller plugga.

Med i samarbetet är även Svalövs kommun, arbetsförmedlingen, näringslivet och idrottsföreningar.

– Det blir även utbildningar om privatekonomi, det är något vi sett har uppskattats bland våra deltagare tidigare, säger Filip Hansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.