Foto: Helsingborgs stad

Här är uppfinningen ska larma om översvämningar på Österleden

Publicerad

En radardetektor monteras i veckan under en av broarna över Österleden för att förvarna om risk för vattenplaning.

Det är ett helt nytt system som Helsingborgs utvecklingsingenjör har varit med att ta fram. Tanken är att en radar ska varna i tid om vatten börjar ansamlas på vägen.

– 2013 var det ett massivt sommarstörtregn som gjorde att jordmassor från vägkanterna rasade ned och la sig som ett lock över dagvattenbrunnarna som ska leda bort vattnet, berättar Andréas Hall, utvecklingsingenjör på stadsbyggnadsförvaltningen.

Då svämmade körbanorna över.

Ett annat scenario skulle kunna vara att gräset vid väggrenarna klipps precis innan regn och klippet sätter igen dagvattenbrunnarna.

– Systemet är mycket känsligt och ska ge utslag på bara en cemtimeters vatten så att vi kan skicka ut entreprenörer att rensa, eller kanske räddningstjänsten som stänger av vägen tillfälligt, säger Andréas Hall.

Första radarn monteras upp på torsdag vid brorondellen där Vasatorpsvägen/Välavägen korsar Österleden.

– Fungerar allt som det ska kan vi på sikt installera fler radardetektorer och även koppla upp dem mot ett direkt varningssystem till bilisterna säger Andréas Hall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer