Utbildningsmässa ska få in arbetssökande till bristyrken

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Arbetsförmedlingen senaste prognos råder det stor brist på arbetskraft inom branscher som bland annat IT-teknik och bygg. För andra året i rad arrangerar Arbetsförmedlingen i Helsingborg och kommunen en utbildningsmässa för arbetssökande och utbildningsanordnare i Nordvästra Skåne.

Björn Salmén som är företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen Skåne Väst är inbjuden för att berätta om arbetsmarknadsläget. Ett fyrtiotal personer har samlats i lokalen för att lyssna.

– Det handlar om allt från lastbilschaufförer till kockbrist och de flesta yrken inom bygg, säger Björn Salmén.

Arbetsmarknaden förändras och det kommer in nya yrken såsom digital rektor eller drönarpilot.

– En digital rektor kommer använda andra former för att planera skolans arbete, utan att vara på plats säger Björn Salmén.

Arbetssökande: ”Fått massor av information”

Utanför samlingslokalen står utbildningsanordnare från hela Nordvästra Skåne. Det finns många studievägar att gå och arbetssökande har kommit dit för att få svar på sina frågor.

En av dem är Henrik Kops, som läser in sina gymnasiebetyg på Munka Folkhögskola.

– Det är svårt att hitta ett jobb om du inte har en utbildning, säger Henrik Kops.

Under skoltiden var han skoltrött och hoppade.

– Jag rekommenderar alla som går i skolan att stanna kvar, säger Henrik Kops.

Efter folkhögskolestudierna planerar han att läsa på yrkeshögskola och hoppas att det ska leda till jobb.

– Antingen CNC-operatör eller något annat, jag har fått massor av information här idag, säger Henrik Kops.

Henrik Kops siktar på att läsa en yrkesutbildning som ska få ut honom på arbetsmarknaden. Foto: Jazz Munteanu

Antal arbetssökande i NV-skåne minskar

I Nordvästra Skåne finns idag cirka 20 000 arbetssökande, en minskning med 3,7 procent jämfört med 2017. Drygt 11 000 av dessa finns i Helsingborg.

– Vissa av dem som idag är arbetssökande behöver rustas, de behöver en utbildning för att kunna komma ut i arbete lättare, säger Cecilia Eliasson, leverantörsuppföljare på Arbetsförmedlingen.

Sett till hela Skåne är arbetslösheten för personer med högst förgymnasial utbildning nästan 20 procent högre jämfört med personer med gymnasial och eftergymnasial utbildning, enligt siffror från Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.