Hör Jan Björklund (S) om oppositionens tveksamheter inför den fortsatta utbyggnaden på Oslopiren. Foto: Cecilia Hedlund/SVT

Därför vill oppositionen bromsa bostadsbygge på Oslopiren

Publicerad

Utbyggnaden av Oceanhamnan har hittills kostat nära en halv miljard kronor. Oppositionen i Helsingborg ifrågasätter den kommande utbyggnaden av Oslopiren – närmast det öppna havet.

– Vi vill först veta vad det kommer att kosta och hur området ska klimatsäkras, säger Marcus Friberg (MP), kommunalråd.

I Oceanhamnen har det de senaste åren vuxit fram 350 bostäder i fyra kvarter, kontor, restauranger och handel.

Men detta är bara början.

Kusten och klimatet

”Svårt att se ekonomin i det”

De nya kvarteren på Oceanpiren utgör en av totalt fyra etapper. Det är den sista delen – bostadsbyggandet på Oslopiren – som ifrågasätts av oppositionen.

– Vi har svårt att se ekonomin i en fortsatt utbyggnad eftersom det redan kostat staden över 400 miljoner kronor, säger Jan Björklund (S), oppositionsråd.

I den sista etappen finns också planer på att bygga en konstgjord ö mellan pirarna. Någon slags barriär eller förstärkning kommer också att behövas för att säkra fastigheterna från havet.

MP ifrågasätter klimatskyddet

Även Vänsterpartiet och Miljöpartiet stämmer in i kritiken. MP utifrån klimataspekten.

– Om vi ser på vår omvärld med översvämningar i Tyskland och Belgien och vilken förödelse det är där, så måste vi vara säkra på att det inte ska hända här, säger Marcus Friberg (MP).

Men att projektet tagit för lite klimathänsyn håller inte Christian Orsing (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, med om.

Bygger minst 3,5 meter över havet

Han hänvisar till att bostäderna i Oceanhamnen har byggts på minst 3,5 meter höjd från vattnet. Fortsatt klimathänsyn kommer att tas, enligt honom.

Men oppositionen vill även veta vad utbyggnaden på Oslopiren kommer att kosta, vad ger du dem för svar?

– Det finns inga färdiga kalkyler. Vi är fortfarande i ett utredningsskede där vi behöver titta både på hur området ska exploateras och klimatsäkras, säger Christian Orsing.

Att det nu finns tre partier i kommunfullmäktige som ifrågasätter kostnaderna, nyttan och klimathänsynen i H+ innebär inte att projektet stoppas utan att frågorna kommer diskuteras i stadsbyggnadsnämnden.

Det här är Oceanhamnen:

Oceanhamnen är Helsingborgs flaggskepp och huvudattraktionen i den kommande stadsmässan H22.

Det handlar om en helt ny stadsdel byggd på en pir med 350 bostäder i fyra kvarter, kontor, restauranger och handel på en kaj.

Men detta är bara början. De nybyggda kvarteren på Oceanpiren utgör en av totalt fyra etapper.

• I etapp två ingår mer bostadsbebyggelse och en förskola på samma pir. Båda dessa etapper har lagakraftvunna detaljplaner.

• Etapp tre innehåller bland annat ett nytt badhus och ett intilliggande havsbad. Staden förbereder en arkitekttävling för det nya badet. Detaljplanen är ännu inte klar.

 • I etapp fyra ingår bebyggelse på Oslopiren, den pir som ligger närmast det öppna havet, samt planer på en konstgjord ö mellan pirarna. För att bebygga den yttre piren så behövs marknivån höjas betydligt mer än 3,5 meter. Därtill kommer det behövas ett yttre skydd i havet utanför piren. Förberedande utredningar har inletts, men detaljplanearbetet är inte påbörjat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kusten och klimatet

Mer i ämnet