Foto: SVT/Markus Hjortsman

Män våldtog sovande kvinna – filmade och spred på Snapchat

Publicerad

Dagen efter en utekväll med några arbetskamrater kontaktades en kvinna av en bekant som berättade att han under natten fått filmklipp där två män har sex med henne. Nu döms två män för våldtäkt och grovt förtal.

Tre arbetskamrater, två män och en kvinna i övre tonåren, hamnade efter en utekväll hemma hos en av männen. Där hade båda männen sex med kvinnan, varav den ena mannen filmade samlagen och spred filmerna via appen Snapchat. Händelsen ägde rum i Helsingborg i oktober i år.

På filmerna har kvinnan stängda ögon och det går inte att se att hon rör på sig. I ett inlägg på appen skrev den första mannen ”när jag blir trött tar xxx (den andra mannens namn) över”.

Kvinnan sov

En av personerna som såg filmerna kontaktade dagen efter kvinnan för att se hur hon mådde. Deras konversation har sparats och visats upp i rätten.

Av den framgår att kvinnan inte känt till varken att hon filmades eller haft sex alls med den ena mannen. I förhör har hon berättat att hon somnade under det första samlaget.

”Som ett kolli”

Nu döms de två männen för våldtäkt och grovt förtal. Enligt domen har båda männen tillsammans och i samförstånd utnyttjat att kvinnan befann sig i en särskild utsatt situation på grund av sömn och berusning.

Domen slår också fast att männen ”behandlade målsäganden som ett kolli”. Trots det döms de inte för grov våldtäkt, vilket åklagaren hade yrkat på.

Fängelse och skadestånd

Den yngre av männen får åtta månaders sluten ungdomsvård eftersom han är under 18 år, den andra får två års fängelse. De ska även betala 170 000 kronor i skadestånd till kvinnan, som mått mycket dåligt efter händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer