Trots att det inte råder lotsplikt i Öresund begär många fartyg assistans för att ta sig igenom sunder. Därför är behovet av nykreryteringar stort när en fjärdedel av yrkeskåren beräknas gå i pension de kommande åren. Foto: SVT

Var fjärde lots på väg att pensioneras

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde svensk lots är på väg att lämna yrket. De närmaste fem åren pensioneras 50 av landets totalt 200 lotsar.

– Jag vill inte kalla det ett jätteproblem, men det kan bli svårt att hitta tillräckligt många lämpliga kandidater att nyanställa, säger Richard Svanström, lots i Malmö lotsområde.

Rekryteringssvårigheterna hänger i huvudsak samman med att allt färre sjökaptener utbildas.

Sjökaptener och familjemän

– Generellt kan man säga att en lots är en sjökapten som vill ha ett bättre familjeliv och därför väljer att arbete närmare hemmet. Så gjorde farsan och så har jag gjort, berättar Svanström.

Richard Svanström, lots i Malmö lotsområde. Foto: Privat

Han fortsätter:

– Det är förstås en tråkig utveckling att allt färre väljer att jobba inom sjöfarten. Vi ser det tydligt genom att antalet sökande till våra lediga tjänster gått ner dramatiskt de senaste åren. Där ligger den stora utmaningen, att höja sjömansyrkets attraktivitet igen.

Svårnavigerat sund

Lotsområde Malmö sträcker sig från Ystad till Ringhals och sysselsätter 23 lotsar. Svanström har inga siffror på det exakta rekryteringsbehovet men konstaterar att det lär vara betydande både vid lotsstationen i Malmö och vid den i Helsingborg. Lotsområdet är landets största sett till antalet fartyg som begär hjälp. I fjol utfördes 5479 lotsningar.

– Mycket handlar om genomfartstrafik i Öresund, där ingen formell lotsplikt råder. Många fartyg begär ändå vår assistans för att ta sig igenom sundet, därför kommer det alltid att behövas lotsar här, menar Richard Svanström.

Stort rekryteringsbehov

Förutom lotsar behöver Sjöfartsverket de kommande åren rekrytera bland annat båtmän, kart- och mätningsingenjörer samt även ingenjörer och tekniker, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Verket har idag drygt 1200 anställda och hoppas de närmaste åren kunna nyanställa 110 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.