Kommunens elnota är flera miljoner dyrare i år – men julbelysningen i staden väntas inte kosta mycket. Foto: SVT

Kommunens elnota flera miljoner högre än förra året

Publicerad

Den kommunala elnotan i Helsingborg har ökat under hösten. Det handlar om flera miljoner kronor mer än för ett år sedan. Nu undrar helsingborgare varför julbelysningen är tänd även på dagen.

När SVT Helsingborg pratade elkris och spartips med helsingborgare så kom frågan: ”Varför är julbelysningen tänd mitt på dagen”? från en av de som vi pratade med.

Vi skickade frågan vidare till stadsbyggnadsförvalningen som ansvarar för julbelysningen på gator och torg.

– Det handlar om ledlampor som drar minimalt med ström. Dessutom tycker vi att det behövs lite extra ljus så här års, så vi har tänt julbelysningen på några stråk både på norr och söder, säger Elisabeth Lindberg på stadsbyggnadsförvaltningen.

Så har elnotan växt

Kommunens samlade elnota har ökat under hösten i takt med att priset gått upp. Här är två exempel:

Stadsbyggnadsförvaltningens kostnader har ökat med från 2,9 miljoner kronor förra hösten till 4,8 miljoner samma period i år. 

Fastighetsförvaltningen sköter kommunens alla fastigheter. Om man jämför oktober i år med oktober förra året är förvaltningens elkostnader i år cirka 1,7 miljoner kronor högre i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer