Därför hamnar Roqaya i kläm

Uppdaterad
Publicerad

Roqaya Hadi Abbas är 1,5 år och föddes med en svår muskelsjukdom som enligt läkarna kommer påverka henne hela livet. Ändå motstrider Helsingborgs kommun hennes familj möjligheten till full assistans.

För att kunna få assistans enligt LSS så måste man tillhöra en av tre grupper, så kallade personkretsar.

Personkrets 1 rör personer som har utvecklingsstörningar, exempelvis inom autismspektrat. Personkrets 2 handlar om personer som har fått bestående hjärnskador som en följd av fysisk skada eller sjukdom. Personkrets 3, den som Roqaya ska tillhöra, handlar om barn, unga och vuxna som har bestående funktionshinder.

För att tillhöra personkrets 3 måste man bevisa att ens funktionshinder ger betydande svårigheter i det dagliga livet. För att överhuvudtaget kunna få assistans enligt LSS måste man ha ett bestående funktionshinder, som varar livet ut.

Trots att läkare menar att Roqaya Hadi Abbas funktionshinder kommer vara livslångt så hävdar Helsingborgs kommun att hon kan komma att växa ifrån det. Därför har de inte gett henne rätt att tillhöra personkrets 3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.