Mats Karlsson, chef för underrättelseenheten hos polisregion Syd. Foto: SVT

Varningen: ”Kan finnas andra som är beredda att träda fram”

Uppdaterad
Publicerad

Polisregion Syd har varit med från början i arbetet med den stora internationella polisoperationen ”Trojan Shield” och ett trettiotal individer har i samband med det frihetsberövats i regionen. Ett viktigt slag mot de kriminella, säger chefen för underrättelseenheten i polisregion Syd. Men samtidigt varnar han: Det kan finnas andra som ser sin chans att ta plats i de kriminella hierarkierna.

Utöver de omfattande och samordnade razzior som ägde rum runt om i världen på måndagmorgonen har även tidigare insatser genomförts inom ramen för operationen ”Trojan Shield”, där man har tagit sikte på ledande aktörer i kriminella nätverk.

I Sverige har totalt 155 personer gripits de senaste månaderna och 25-30 av dessa är från polisregion Syd.

– Vi har kunnat inkapacitera tongivande kriminella som vi haft svårare med innan så det är ett viktigt slag mot dem, säger Mats Karlsson, chef för underrättelseenheten i polisregion Syd.

Enligt källor till SVT gjordes det under måndagförmiddagen en stor insats på Miatorp i Helsingborg inom ramen för operationen, något som Mats Karlsson inte vill bekräfta.

Kan uppstå maktvacuum

Region Syd är i sin tur uppdelad i fem polisområden: Södra Skåne, Malmö, nordvästra Skåne, Blekinge/nordöstra Skåne samt Kalmar/Kronoberg. Gripanden har skett i tre av dessa områden. Vilka det är vill Mats Karlsson inte gå in på.

– Det som är så bra med den senaste händelseutvecklingen är att vi visar att ”vi kommer komma åt er”, säger Mats Karlsson. Det blir jobbigare för dem att kommunicera och de behöver ju prata med varandra.

Polisen har i samband med insatserna beslagtagit en stor mängd narkotika men även en del vapen.

För ett av de tre berörda polisområdena kommer operationen ha extra stor betydelse då det är ett stort antal personer i samma nätverk som gripits, enligt Mats Karlsson.

– Men det uppstår ju vacuum och det finns andra som kan vara beredda att träda fram. Det finns många fiskar i dammen, tyvärr.

Övervakade chattapp

Det är genom den krypterade chattappen Anom som europeiska myndigheter har kunnat infiltrera kriminella nätverk. Med appen, som utvecklats och administrerats av FBI, har man kunnat övervaka kommunikation mellan kriminella – en metod som det är tveksamt att svensk polis skulle kunna använda. Över 27 miljoner meddelanden som skickats via appen har kunnat följas i realtid.

– Med nuvarande lagstiftning hade vi haft svårt att göra det som har gjorts i det här sammanhanget och svensk polis har varit tydlig med vilka verktyg vi behöver, säger Mats Karlsson. Det är det som är styrkan i det här samarbetet. Ska vi gå på de värsta vi har, de farligaste som påverkar samhället mest i negativ riktning, så måste vi ha den här typen av verktyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.