NSVA håller på med en intern utredning för att ta reda på varför pumparna stannade, berättar AnnaKarin Johansson. Foto: Christiaan Dirksen/TT

Vattenpumparna stannade – boende drabbades

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagsmorgonen fungerade inte vattnet hos boende i Hov och Västra Karup i Båstad. Nu utreder NSVA anledningen bakom det tekniska problemet.

– Det är inte vattnet som har tagit slut, det är inte det som är orsaken till problemet. Pumparna hade stannat och det hade tömt vår reservoar, säger AnnaKarin Johansson, avdelningschef kundnära tjänster på NSVA, Nordvästra Skånes vatten och avlopp.

Att pumparna stannade resulterade i tryckluft i systemet, varför vattnet tog slut i de två områdena. Nu är vattenproduktionen igång igen och hushållen bör ha fått tillbaks vattnet. Kokningsrekommendation är införd som en försiktighetsåtgärd.

Vattenbrist i hela kommunen

Precis som stora delar av södra Sverige är Båstad drabbat av torka och kommunen har sedan tidigare infört ett bevattningsförbud. Torkan ska dock inte haft någon påverkan på morgonens problem.

– Vi har ett fortsatt vattenbristläge i hela kommunen och att spara vatten är fortfarande vårt budskap, säger AnnaKarin Johansson.

I nuläget är det oklart varför pumparna stannat och NSVA har inlett en intern utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.