Översvämning i Helsingborg vid Strandvägen. Foto: Petra Olsson

Vattnet sköljde in och dränkte gatorna

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Urd orsakade översvämningar i centrala Helsingborg.

SVT Nyheters frilansfotograf Helene Bengtsson var ute under natten och följde stormens härjningar.

– I Norra hamnen i Helsingborg skapar vågorna översvämning på vägarna. Nyfikna bilister har tagit sig ut för att titta på vågarna men det ser ut som de har fastnat på grund av översvämningarna, säger Helene Bengtsson vid 3-tiden på morgonen.

Foto: Helene Bengtsson

Strandvägen i Helsingborg, som brukar drabbas av översvämningar, ligger helt under vatten.

Återkommande översvämningar

Även i december 2013, när stormen Sven härjade, svämmade Strandvägen över. Då berättade boende i området att de precis hade renoverat klart efter en storm ett par år tidigare då vatten trängt in i källarna.

Även i Malmö sköljde vatten in över kajen mellan Universitetsbron och Klaffbron i Västra hamnen.

Öresundsbron öppnades för biltrafik vid 02.40 på tisdagen. Men vindkänsliga fordon avråddes på morgonen från att åka över bron.

– Stormen har skapat mindre skador än befarat, säger Mats Nilsson, inre befäl på räddningstjänsten Syd.

Under natten har räddningstjänsten Syd fått in ett tiotal ärenden.

Lutande julgran

Julgranen på torget i Eslöv lutar, luckor i en takkupol på ett hotell i Lund ska ha blåst av, lösa presenningar och frigolit har flugit omkring på byggarbetsplatser och en flaggstång vid trafikplats Rosengård i Malmö föll till marken.

– Nu har vi ett plåttak som håller på att lossna på ett skjul i Trelleborg, säger Mats Nilsson, inre befäl på räddningstjänsten Syd.

Dessutom har en byggnadsställning rasat vid en skola i Lund.

Strax före kl 8 på tisdagsmorgonen meddelade SOS Alarm att en byggnadsställning med fem eller sex våningar höll på att rasa på Fregattgatan i Malmö. Platsen runt byggnadsställningen är avspärrad.

Polisen i region Syd rapporterar om en lugn natt.

– Vi har inte varit ute på några olyckor eller skador till följd av stormen, säger Fredrik Bratt, pressinformatör vid polisen.

Elledning föll på Österlen

Vid 7.15-tiden på tisdagsmorgonen är riksväg 9 avstängd vid Glemmingebro i Ystads kommun.

– Det är en elledning som troligen har blåst ned och ska lyftas upp från vägen där den ligger, säger Fredrik Bratt, vid polisen region Syd.

I Kattegatt och Öresund råder vid 7.30-tiden på tisdagsmorgonen fortfarande klass 2-varning. Det är mycket högt vattenstånd och kulingvindar.

På land har stormen avtagit och stormen har nedgraderats till klass 1-varning i Skåne med mycket hårda vindbyar.

Antalet strömavbrott har under morgonen pendlat från 1 100 – 1 500 hushåll som är utan ström, enligt E:on.

​Klockan 09 på tisdagsmorgonen tog SMHI bort sin varning för stormen Urd i Skåne. Under dagen blir det mest soligt och fortsatt blåsigt med mycket hårda, nordvästliga vindbyar på cirka 21 meter/sekund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.