Utanför rådhuset sken solen på onsdagen. Foto: SVT Nyheter Helsingborg

Verksamhetschef om bristande rutiner: ”Vi har koll på det här”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket pekade ut en rad brister inom både hemvården och äldreboendena i Helsingborg. Samtidigt som kommunen tar kritiken på allvar, håller de inte med om all kritik.

Eric Semb är verksamhetschef för hemvården, som är en av de granskade verksamheterna. Han säger att de tar till sig kritiken och tar arbetsmiljön på allvar. Inte minst för att kunna attrahera nya arbetstagare i framtiden.

Men samtidigt menar han att kommunen och Arbetsmiljöverket är oense kring vissa delar i kritiken. Bland annat när det kommer till första hjälpen utbildning, där Eric Semb menar att alla anställda är undersköterskor och redan har kunskap om hur första hjälpen fungerar.

Han pekar också på att det redan finns rutiner för riskavfall som är framtagna enligt Socialstyrelsens riktlinjer.

– Vad gäller deras synpunkt på hantering av riskavfall så tycker jag att deras ordval inte speglar situationen. Vi har koll på det här. Men Arbetsmiljöverket kommer in på den här frågan med ett annat perspektiv. Det handlar mer om hur vi har tagit fram rutinerna och inte rutinerna i sig, säger Eric Semb.

Kommunens chefer ska nu analysera kritiken och komma med svar den sista maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.