Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Verktyg och maskiner för nästan 200 000 kronor misstänktes ha stulits från Åstorps kommunförråd under cirka tre år. Eftersom polisens utredning lagts ner är det fortfarande oklart vad som verkligen hänt. Foto: SVT/stina Sandström

Verktyg försvann från kommunens förråd – för närmare 200 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Under drygt två och ett halvt år försvann verktyg och maskiner för cirka 200 000 kronor från Åstorps kommunförråd, visar en inventering som kommunen gjort. Detta upptäcktes först förra sommaren när en ny chef tillträdde.

– Då var det mesta tömt, säger Birger Sandell (M), tidigare tillförordnad chef.

Sommaren 2019 tillträdde Birger Sandell (M), som nu är ledamot i kommunrevisionen, som tillförordnad chef för park och gata i Åstorp. Då såg han att det tekniska kontorets förråd var förvånansvärt tomt.

När han sedan granskade fakturor upptäckte han att mycket verktyg, maskiner och bildelar som köpts in saknades.

– Det mesta var tömt. Det var allt ifrån svets, såg, slangvinda, vinkelslip, motordragare och massa batterimaskiner som inte fanns. Det var borta, säger Birger Sandell.

”Hade ingen aning”

En polisanmälan gällande grov stöld gjordes av kommunen och totalt uppgavs gods till ett värde av cirka 190 000 kronor ha försvunnit. Enligt Birger Sandell kan det även handla om högre summor.

– Jag har räknat ihop det till nästan 300 000 och då har jag inte kollat på alla faktor så det kan handla om mer, säger han.

Jörgen Wallin är teknisk chef och var vid tillfället även ansvarig för förrådet.

– Jag hade ingen aning om att oegentligheter förekom. Jag tycker det är en styrka att vi hittade detta och vi har gjort en grundlig utredning. Jag känner att jag som chef gjort vad jag kunnat, säger han.

Polisanmälan lades ned

Redan 2013 granskade kommunrevisionen förrådsrutinerna och påpekade då att det fanns brister i den interna kontrollen. Trots att vissa åtgärder då vidtogs kunde maskiner och verktyg försvinna från förrådet.

– Man stängde till området med grindsystem och förändrade lånesystemet. Men det var fler rutiner som kanske skulle ändrats och de har ändrats nu, säger Ronny Sandberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

I somras kom beskedet från polisen. Förundersökningen lades ner på grund av att brott inte kunde styrkas.

Kommer ni att utreda det här vidare inom kommunen?

– Att en del saker är borta behöver inte innebära att de är stulna, det kan ha förfarit på andra sett. Kan inte polis styrka brott är frågan om vi kan göra det och jag tror inte vi kommer längre i det här ärendet, säger Ronny Sandberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer