Tilda Zernell tycker att det är viktigt att man återanvänder soporna. Foto: SVT

”Vi återanvänder soporna – då slipper vi förstöra jorden”

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 1 500 elever i årskurs tre i Helsingborg har deltagit i projektet ”Sopor i retur”. Bland annat har barnen gjort en utställning där de har fått i uppdrag att tillverka ett konstverk av sopor.

– Sopor är inte alltid bara sopor, det går faktiskt att använda lite till. Barnen har gjort jättefina bidrag med bara skräp som råvara, säger miljöpedagog Annika Jonasson.

Bland konstverken finns bland annat robotar gjorda av kartonger, en julgran med skräpdekorationer och en stor fjärilstavla, gjord på plastkorkar.

– Vi har jobbat med fjärilar i NO (naturorienterande ämnen), så då tänkte vi att att det hade varit kul att göra ett konstverk med fjärilstema och samtidigt hjälpa miljön, berättar Linn Tullberg Jagrell, som går i 3A på Gantofta skola.

”Kan påverka kompisar och föräldrar”

I arbetet med ”Sopor i retur” har eleverna även fått lära sig hur man på bästa sätt återvinner sopor och hur man kan minska på sin konsumtion. Och det är ingen slump att det är just tredjeklassare som projektet vänder sig till.

– De är i en position där de har möjlighet att påverka både sina kompisar och sina föräldrar. Det är viktigt att det finns en balans i att de tar med sig kunskapen hem, men också att när de blir vuxna vet hur de ska göra på rätt sätt, säger Annika Jonasson.

När SVT Nyheter Helsingborg pratar med barnen är det ingen tvekan om att budskapet gått fram.

– Att slänga rätt, för då kan man återanvända soporna och så slipper vi såga ner en massa träd och förstöra jorden, säger Tilda Zernell bestämt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer