Platschef Fredrik Kanth Foto: Fredrik Rosengren/Pressbild

Platschef: ”Det var inga blybatterier som brann”

Uppdaterad
Publicerad

Branden på Boliden Bergsöe startade i en nybyggd plastanläggning på området. Enligt platschefen Fredrik Kanth har företaget nu kunnat utesluta att det fanns bly från batterilager i brandröken.

Rökmolnet syntes över hela Landskrona på fredagseftermiddagen och kändes i många halsgropar.

Enligt Boliden Bergsöe startade branden i en anläggning för att separera och återvinna plast från bilbatterier. Anläggningen höll på att installeras och skulle tas i drift senare under våren.

– Det var en del plast i röken eftersom det bland annat var plasttankar och rör i byggnaden som brann, säger Fredrik Kanth, platschef på Boliden Bergsöe.

Så brandröken var giftig?

– Ja, det är väl ingen brandrök som är nyttig. Men det var plastutrustning som brann och inga blybatterier, det har vi kunnat utesluta nu.

”Det blev en totalskada”

Efter att branden släckts vid midnatt på fredagen inleddes under lördagen en inspektion för att bedöma skadorna.

– Det blev en totalskada där taket brunnit och ramlat ner, och stora delar av utrustningen är förstörd.

Men Fredrik Kanth förklarar att företagets produktionen ändå klarade branddygnet bra.

– Vi höll inne med produktionen under den intensivaste fasen av branden, men valde att återstarta när den var under kontroll. Nu är den normala produktionen igång som vanligt, säger han.

”Kommer titta över skedet”

Kommer ni att förändra något i ert säkerhetsarbete efter det här?

– Vi kommer absolut att titta över hela skedet och utreda vad som hänt. Vi tror att det är något i samband med installationsarbetet som gått fel, men vi avvaktar utredningen.

Med tanke på era miljöfarliga lager med blyprodukter från återvinningen och att ni ligger så nära centrala Landskrona, hur ser du på framtida risker?

– När det gäller batterilagerna så har vi ett bra samarbete med räddningstjänsten och byggtekniska installationer som ska upptäcka en brand i ett så tidigt skede som möjligt, för att förhindra att det blir en större brand av det. Vi har också processtekniska saker som ska minska risken att det brinner i de batterier vi får in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.