Foto: Linda Ekström SVT

Nytt projekt ska rädda skånska stränder från erosion

Publicerad

Kusterna i västra Skåne håller bitvis på att ”ätas upp” av havet. Just nu pågår därför forskningsprojektet Life coast adapt för att minska erosionen vid kusten mellan Hittarps hamnplan och Grå läge.

Huvudman för projektet är Region Skåne och arbetet med att minska kusterosion pågår i flera skånska kommuner. Syftet är att utveckla metoder för att skydda våra kuster mot skador orsakade av erosion. En av metoderna är att se över kustprofilerna, det vill säga undersöka hur brant kusten sluttar ner i havet.
– Det vi vill ha är slacka profiler med långa platta stränder där vågorna kan gå upp vid stormar och avreagera sig långsamt, säger Linda Hellberg, naturvårdare på kommunen.

Skapar skydd

Genom att minska erosionen skapas ett skydd för olika typer av bebyggelser som ligger nära vattnet.

– Det är så härligt att bo nära vattnet men det kan uppstå problem, säger Linda Hellberg.

Utöver kustremsan mellan Grå Läge och Hittarp, är området vid stranden i Fortuna i södra Helsingborg ett område där det behövs extra skydd och som kommunen har fokus på. 

Bevarar biologisk mångfald

Parallellt med att plana ut stränder grävs också vresros bort på de så kallade strandängarna, alltså områden ovanför stränder där det växer gräs och örter. Strandängarna har hög biologisk mångfald som man från kommunens håll vill bevara. 

– Vår förhoppning är att vi får en kustremsa som är mer stabil och står bättre emot extrema väderförhållanden där det inte eroderar lika mycket., säger Linda Hellberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer