Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På våren var stora delar av marken uppbökad av vildsvinen som letar mat. Se mer i klippet ovan. Foto: Privat/SVT

Vildsvin bökar upp odlingsmark för stora summor

Uppdaterad
Publicerad

Flera lantbrukare drabbas av att få sin odlade mark förstörd av vildsvin. Det är främst under våren och hösten som vildsvinen är framme och letar mat på åkrarna – något som kan leda till skador för flera hundra tusen kronor.

Kerstin Höckert utanför Klippan är en av lantbrukarna som så sent som i våras fick marken förstörd av vildsvin. En bit mark där hon odlar gräs, som i sin tur ska bli mat till djuren, blev totalt förstörd av gästerna.

– Mellan år 2000 och 2005 övervägde vi att sluta med mjölkproduktion för vi hade så mycket skador från vildsvin, berättar hon.

Omkostnad varje år

Det ledde till att hon fick bearbeta marken på nytt. Istället för att det ska räcka med en ny bearbetning vart fjärde år kan det istället bli en omkostnad varje år om det fortsätter.

– Att anlägga och reparera vildsvinsskador kostar ungefär 3000 kronor per hektar att bearbeta. För oss handlar det om flera hundra tusen kronor i ökade kostnader, säger Kerstin Höckert.

I videon ser du den förstörda marken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.